latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:31 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Hoće li doći do privremene zabrane uvoza junećeg mesa u BiH?

Domaći stočari su u velikom problemu. Od maja ne mogu da prodaju utovljenu junad. Grla su već prerasla , gube na klasi i svaki dan stvaraju nove troškove.

Stao je izvoz mesa u Tursku, a domaći prerađivači, umjesto domaće sirovine, meso radije uvoze iz EU. Resorni ministar Boris Pašalić, od nadležnih BH institucija traži privremene mjere zabrane uvoza i bolju povezanost proizvođača i prerađivača.

Situacija je veoma teška, upozoravaju farmeri. Samo u Semberiji za prodaju je spremno blizu 10 hiljada tovnih grla , a više od četiri hiljade odavno je prešlo težinu od tone. Pet mjeseci čekaju obećani izvoz u Tursku.

- Krajem maja su trebali otići, još nisu otišli. Nemamo kome da ih damo. Hoće na crno, a ja ne smijem bez papira da ih dam - rekao je Vaso Dikić stočar iz Amajlija.

Nakupci koriste situaciju, kupuju samo na crno , a snizili su i cijenu na 3,60 KM po kilogramu žive stoke, što ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Farmeri su već odavno na gubitku.

- Јa ne znam šta jede ovaj narod u BiH. Nas najviše ubija uvoz, ne izvoz, zato što se uvozi sve i svašta. Nije normalno da uđu prednji dijelovi govečeta po šest evra kad su oni tamo 12 evra - smatra Savo Bakajlić Udruženje poljoprivrednika Semberije.

Bolja povezanost farmera i mesne industrije, kao i kontrola uvoza, znatno bi popravili stanje.

- Јedan od načina jeste da se uvedu takse, odnosno privremena zabrana uvoza, junećeg mesa iz drugih zemalja u BiH da bi smo ispotencirali domaće proizvode i na taj način riješili to pitanje - rekao je Dragan Knežević pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske.

Uvođenje prelevmana se može realizovati, ali postupak treba da pokrenu proizvođači, kaže ministar spoljne trgovine BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

- Ali taj process se vodi zajedno sa Evropskom komisijom. Ima inicijative da se ide u ovom pravcu u BiH , ali to je proces na začetku i postoje pravila koja na kraju rezultiraju odlukom Savjeta ministers BiH - istakao je Šarović.

Ovi problemi nisu od juče, a višak tovne junadi na tržištu u Srpskoj i BiH opterećuje proizvođače. Ovih dana 1.000 tovnih grla izvezeno je u Liban, ali to su male količine.