latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:33 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Savjet ministara i RAK oglušili se o zaključke Vlade Srpske

Savjet ministara BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH i Savjet RAK-a oglušili su se o zaključke Vlade Republike Srpske, kojim je traženo poništavanje Јavnog poziva za dodjelu Dozvole za korišćenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji BiH –multipleks C i tzv. Pravila 90.

Vlada Srpske još je u februaru ove godine zaključcima tražila da budu stavljeni van snage zbog nezakonitosti i povrede imovine Republike Srpske.

Ministarstvo saobraćaja i veza dalo je negativno mišljenje na Pravilo 90 o pružanju usluga upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji i odluku o raspisivanju javnog poziva za Multipleks C, a Vlada Srpske tražila je njihovo povlačenje jer nisu u skladu sa Zakonom o komunikacijama. Međutim, Savjet regulatorne agencije za komunikacije odbacio je zaključak Vlade.

- Savjet RAK odgovorio je da ne postoji opravdani osnov za stavljanje van snage zbog probijanja rokova - rekla je Dijana Obradović pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Kako se tek baš sada i baš na tački na koju je Srpska dala negativno mišljenje, istrajava na rokovima, kad je proces digitalizacije trebalo da bude završen još 2015. godine, pitaju u Ministarstvu.

- Zašto je žurba sa multipleksom C, kad smo dali dozvole komercijalnim televizijama da uđu u multipleks A i B baš zbog zahtjeva komercijalnih televizija.

- Vlada je tražila daa Savjet ministara zaštiti opšte dobro – radiofrekventni spektar BiH i Srpskoj, jer su sporni dokumenti u suprotnosti sa Strategijom prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, dokumentu koji je takođe usvojen bez saglasnosti Vlade Srpske. Ističu da se mora ići u pravcu digitalizacije, ali da bi u tom procesu trebalo prihvatiti i stavove Republike Srpske.

- Zaključak Savjeta ministara je da se mišljenja entiteta mogu dobiti ali da nisu obavezujuća...Zašto je problem da bilo koji organ BiH uvažava odluke Vlade Srpske, zašto su RAK i Savjet ministara ignorisali mišljenje Ministarstva i Vlade - navela je Obradovićeva.

Prema Zakonu o komunikacijama, jasno je propisano da Savjet ministara može da donosi odluke i pravila samo u skladu sa važećim zakonom. Međutim,u istom zakonu nema ni slova o procesu digitalizacije.