latinica  ћирилица
24/10/2019 |  19:50 | Autor: SRNA

"Veliki park": Ubistva se pominju u specijalnoj informaciji Uprave vojne bezbjednosti

Na suđenju u predmetu "Veliki park" za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine, svjedok Fikret Muslimović potvrdio je da je Uprava vojne bezbjednosti u maju 1993. godine sačinila specijalnu informaciju u kojoj se spominju i ubistva u Velikom parku u Sarajevu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Svjedočeći na poziv Tužilaštva BiH, Muslimović je rekao da je kao načelnik Uprave potpisao informaciju koju su sačinili analitičari, te da je ona proslijeđena tadašnjem muslimanskom lideru Aliji Izetbegoviću, načelniku Štaba Vrhovne komande, a moguće i Službi državne bezbjednosti.

Na pitanje da li je podnesena krivična prijava, on je rekao da pretpostavlja "da se išlo na provjeru informacija", kako prenosi Birn.

- U Sarajevu je tada bila katastrofalno teška situacija i bilo je prioritetnijih problema - naveo je Muslimović, napomenuvši da su ubistva bila godinu prije te informacije i da je bilo aktuelnih problema.

On je rekao da u aprilu 1992. godine nije imao informaciju o ubistvima osmorice srpskih vojnika u Velikom parku.

- Da sam znao 1992. godine, niko me ne bi spriječio da isto podnesem izvještaj - rekao je Muslimović.

Tužilac Vesna Ilić je rekla da se specijalna informacija od 29. maja 1993. godine odnosi na "raščišćavanje sa pripadnicima bivše Specijalne brigade Јuke Prazine" i da se na jednoj stranici, između ostalih, spominje Nermin Uzunović kao počinilac nezakonitih radnji, odnosno da je "strijeljao šest četnika kod Doma policije".

Napominjući da se za ove navode u informaciji poziva na jednog pripadnika Specijalne brigade, Ilićeva je pitala svjedoka zbog čega nije navedeno njegovo ime.

Muslimović je rekao da se ne sjeća i da je vjerovatno postojao razlog.

Govoreći o specijalnoj informaciji, DŽemal Vučković, koji je bio analitičar u Upravi vojne bezbjednost, naveo je da je bila praksa da u informacijama izostavljaju izvore, da je operativac koji je razgovarao sa izvorom znao o kome se radi, a da je za analitiku bilo bitno da li je pouzdan ili nepouzdan.

- Po pravilu bi trebalo da se napiše da li je izvor pouzdan ili nepouzdan. Ovo je bio delikatan slučaj i vjerovatno zato nije navedeno - rekao je Vučković.

U predmetu "Veliki park", za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobar.