latinica  ћирилица
24/10/2019 |  21:52 ⇒ 25/10/2019 | 07:35 | Autor: RTRS

Bajatović: Gasifikacija Bijeljine do Nove godine, slijedi Banjaluka

Bijeljina će biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će biti potpuno gasifikovan do Nove godine, a u planu je realizacija projekta gasovoda od Beograda do Banjaluke, poručio je Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Bajatović je gostujući u našoj emisiji Pečat poručio da "Srbijagas" Republiku Srpsku vidi kao jedan od prioriteta u svom poslovanju.

- Već je poznato široj javnosti da je "Srbijagas" po osnovu preuzetog duga o poslovanju zamjenio "Bijeljinagas". Sada je procentulano vlasnik "Srbijagas" 80 odsto, a "Bijeljinagas" preostalih 20 odsto, i možemo sa ponosom istaći da će Bijeljina biti prva gasifikovani grad u Srpskoj - istakao je Bajatović.

On je dodao da "Srbijagas" neće stati na tome, već da se ulazi u proces gasifikacija Srpske.

- U veoma bliskoj budućnosti počinje gasifikacija Srpske punom parom. Sve ovo radimo na osnovu dogtovora dvije Vlade, Republike Srbije i Republike Srpske, ali i specijalnih paralelnih veza koje imaju Srbija i Srpska. U tom smislu planiran je i jedan krak gasovoda Beograd - Banjaluka, koji će imati kapacitet 800 miliona metara kubnih gasa. Ovaj projekat je i te kako ekonomski opravdan, i nema razloga da lako ne nađemo strateške partnerem pa čak i međunarodne i da krenemo u realizaciju projekta - poručio je generalni direktor "Srbijagasa".

Bajatović je istakao i koliko bi cijeli projekat trebao da košta.

- Od Beograda do granice sa Republikom Srpskom oko 50 miliona evra, te od granice do Banjaluke, sa kompletnom opremom i stanicama još 120 miliona evra. Nisu to neke pretjerane cifre da bi razmišljali o ulasku u posao - zaključio je Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", gostujući u našoj emisiji Pečat. 

Intervju možete pogledati i na našem Јutjub kanalu: