latinica  ћирилица
24/10/2019 |  23:07 | Autor: B92

Barselona odoljela furioznom početku Zvezde i ostala nepobjediva

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Barselone rezultatom 73:65 u četvrtom kolu Evrolige.

Zvezda je prvi put izgubila od Barse u Beogradu posle dva uzastopna trijumfa.

Crveno-bijeli su odigrali prvi meč posle otkaza Milana Tomića, na čijem mestu se našao dosadašnji asistent Andrija Gavrilović.

Ekipa Svetislava Pešića i poslije četiri kola i dalje nema poraz, dok je Zvezda na učinku od jednog trijumfa i tri neuspjeha.

Gavrilovićevi izabranici su odlično iskoristili problem Barselone koja je u Beograd došla bez ijednog plejmejkera.

Crveno-bijeli su pritiskali Barsu na prenosu lopte i dobro zatvarali unutrašnju liniju, a to je rezultiralo prednošću od 9:4 na samom startu.

Simanić, koji je dobio šansu u prvoj petorci u prvom meču Andrije Gavrilovića na klupi Zvezde, pogodio je dva šuta sa distance.

Barsa nije uspjela da uđe u ritam tokom prve dionice, pa je postigla samo 12 poena na kraju tog dijela igre, naspravm Zvezdinih 16.

Druga četvrtina počela je toplo-hladno po domaćina, ali to nije dugo trajalo.

Granitna odbrana crveno-bijelih došla je do izražaja drugim dijelom druge četvrtine, igrači šampiona Srbije bacali su se za apsolutno svakom loptom, a ubrzo je prednost bila dvocifrena.

Prve poene u sezoni postigao je Kuzmić za +10, a onda je Faje pogodio trojku za 33:20.

Ipak, do kraja poluvremena se stvari nisu odvijale prema očekivanjima za Zvezdu. Dosta izgubljenih lopti, odlična rola raspoloženog Mirotića, i Barsa je na pauzu otišla samo sa +3, iako je u jednom trenutku vrlo lako mogla do +16.

Drugo poluvrijeme dobro je počelo za Zvezdu. Ponovo je odbrana bila ključna, a Lorenco Braun je solo-prodorima doneo svom timu 42:35.

Tajm-aut zatražio je Pešić, a od tog trenutka krenula je crna serija crveno-bijelih i preokret Barselone.

Gosti su preko raspoloženih Mirotića i Dejvisa napravili veliku seriju od 13:2 i ujedno došli do prve prednosti na utakmici tek u 26. minutu iste.

Do kraja četvrtine nije došlo do do promjene ritma, a Barsa je izgledala sve sigurnije i sigurnije pa je na kraju treće četvrtine vodila sa osam poena razlike.

Zvezdina energija bila je tragična u četvrtoj četvrtini, nije pomagala ni mrtva atmosfera sa tribinama, a igra nije bila ništa bolja, pa je španski tim uspeo da ode na dvocifrenu prednost.

Trojkom i zakucavanjem rezerviste Šmitsa tim Svetislava Pešića otišao je na +15.

Do kraja meča Zvezda je uspjela da smanji na jednocifrenu prednost, uglavnom zahvaljujući odbrani, ali su problemi bili ogromni u napadu. Lopta se užasno kretala, Barselona je pravovremeno rotirala maltene bez greške, a crveno-bijeli nisu uspijevali ni individualno da rešavaju situacije.

Posljednja nada "izgorela" je kada je Davidovac na -10 izborio nesportsku Higinsa. On je promašio bacanje, Zvezda je katastrofalno organizovala napad, a zatim primila poene u kontri za 58:69.