latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:12 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Novo stranačko zapošljavanje u Ministarstvu inostranih poslova

I dok se mjesecima unazad Ministarstvu inostranih poslova BiH prigovaraju stranačka zapošljavanja, u ovoj instituciji se na to ne obaziru. U kabinet ministra Igora Crnatka, kadra PDP-a, nedavno je stiglo novo savjetničko pojačanje – Anja Petrović, portparolka te stranke.

U kabinetu ministra inostranih poslova u tehničkom mandatu Igora Crnatka zaposleno je pet savjetnika, koliko je, kažu, i predviđeno Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta. Na pitanje da li je među njima odnedavno i porptarol PDP-a Anja Petrović iz kabineta smo dobili odgovor:

Da, na određeno vrijeme dok traje mandat ministra, što ne bi trebalo da bude sporno s obzirom na činjenicu da je portparol SNSD-a godinama zaposlen u Kabinetu presjednika Republike Srpske, a u novom mandatu u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske - piše u odgovoru.

Nova Crnatkova savjetnica odmah po imenovanju našla se u žiži javnosti zbog navoda da je upisala postdiplomski studij na Јejlu, te diplome pravnika stečene u Travniku, što je posebno interesantno imajući u vidu da su upravo njene stranačke kolege nedavno predale peticiju kojom traže javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske.

Diplomu visokog obrazovanja sam stekla na Univerzitetu u Travniku, te apsolvirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje mi je ostao jedan i po ispit (parcijalno polaganje) do završetka. Odbacijem medijske natpise da sam ikada igdje navela da sam postdiplomski studij upisala na Univerzitetu Јejl u SAD, gdje sam završila Školu upravljanja i liderstva - stoji u odgovoru Anje Petrović.

Zapošljavanja u bh Ministarstvu inostranih poslova sa etiketama stranačkog nepotizma već odavno privlače pažnju javnosti. Na ta pitanja, ministar je, kaže, spreman da odgovara samo u razgovoru uživo. Do tada dobili smo pisani komentar sa uslovljavanjima i prebacivanjem loptice.

Ministar još jednom poziva RTRS da objavi sva imena zaposlenih u prethodne četiri godine u MIP-u, ali i u svim ministarstvima Vlade Republike Srpske, kako bi javnost Srpske bila u potpunosti upoznata sa novim zapošljavanjima u institucijama Republike Srpske i BiH. Do sada su Vlada i RTRS taj prijedlog odbijali - piše u ogovoru MIP-a.

I dok iz Crnatkovog kabineta napominju da su sva nova zapošljavanja u ovom ministarstvu vršena isključivo preko Agencije za državnu službu BiH, putem konkursa, te da je za njegovog mandata više državnih službenika napustilo ministarstvo nego ih je zaposleno, u sindikalnoj organizaciji ovog ministarstva ne odustaju od borbe da se sve činjenice u vezi sa zapošljavanjima rasvijetle, a nepravilnosti utvrde. Razgovori sa ministrom, nakon njihovog ranijeg upozorenja, nisu dali konkretne rezultate.

- Kako će nas odobrovoljiti kad je nastavio da radi isto, vrlo je jasno dakle da kad radite u kabinetu ministra vi ste imenovano lice i vi ste tu dok je ministar, ne podrazumijeva da možete napredovati, da možete biti poslati u DKP, da možete, biti, na kraju krajeva, zaposleni u toj instituciji, međutim svi, znači svi koji su došli u kabinet ministra su zaposleni u Ministarstvu - napominje Miroslav Vujčić, predsjednik Sindikalne organizacije Ministarstva inostranih poslova BiH.

Kroz Crnatkov kabinet prodefilovalo je oko 20 lica – praksa je da se neko vrijeme provede tu, a onda se zaposle u ministarstvu ili pošalju u DKP. A kabinet ponovo se puni.