latinica  ћирилица
09/11/2019 |  18:37 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Bijeljina: Kada će Dnevni centar početi s radom?

Završetkom izgradnje zgrade Centra za socijalni rad, Bijeljina bi dobila i Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Problem bi, ipak mogao predstavljati nedostatak novca za rad ovog Dnevnog centra i plate novih radnika, jer nacrtom buđeta za sljedeću godinu, ova stavka nije planirana.

Da li će to biti prepreka da ovaj Centar, nakon nekoliko godina iščekivanja, konačno i počne s radom.

Za Milu Perića, oca dječaka sa slušnim problemima, otvaranje Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju mnogo bi značilo.

- Da se djeca mogu obrazovati, da jednog dana postanu samostalne osobe da mogu sami funkcionisati, da ne budu zavisni od roditelja jer uvijek mi roditelji moramo biti u njihovoj pratnji a ovdje bi bili stručnjaci koji bi radili s njima i to bi puno značilo - kaže je Perić.

Opremanje Dnevnog centra završeno je prošle godine, a svoj doprinos u tome dalo je Udruženje Nada koje je zahvaljujući saradnji sa UNDP, kroz projekat, obezbijedilo 30.000 maraka.

- Kada se ovaj centar otvori djeca će biti pod stručnim nadzorom, tu će raditi radionice, edukativne, pedagoške, psihološke, radno kreativne, biće pod nadzorom - ističe Ranko Rankić, predsjednik Udruženja Nada za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju.

Budžet Centra za socijalni rad, prema njihovom proračunu, trebalo bi da iznosi 6.100.000 KM od čega bi se 1,1 milion utrošio na plate zaposlenih i materijalne troškove. U to je ukalkulisano i sedam novo zaposlenih, koji bi radili u Dnevnom centru za djecu sa poteškoćama u razvoju. Planirani budžet za ovu ustanovu u idućoj godini je 5.250.000 maraka, zbog čega je izraženo nezadovoljstvo na održanoj javnoj raspravi.

- Ne može se u planu bidžeta staviti 50.000 KM ako se zna da sedam stručnih radnika mora da radi taj posao jer je to propisano Praviklnikom Vlade i ministarstva, tim ima svoju spremu, platu, koeficijent puta broj mjeseci i zna se da je to cifra negdje oko 180 do 200.000 maraka, a ako ste vi planirali 50.000 vi ste u s startu planirali 140.000 KM manje , niste planirtali dovoljno da Centar može da počne da radi - tvrdi Milorad Sofrenić, direktor Centra za socijalni rad Bijeljina.

- Budžetom je planirano da ukoliko proradi taj Dnevni Centar u ovoj godini postoje sredstva i za lične dohotke tih radnika koji bi radili tu i za materijalne troškove tog dnevnog centra, tako da svako pominjanje neslaganja sa ovim budžetom nije u pravu jer nijedna stavka nije povećana toliko kao ove dvije stavke u budžetu socijalne zaštite u planu za 2020. godinu - istakao je Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina.

Iako su sredstsva u Nacrtu budžeta za 2020. godinu za Centar za socijalni rad povećana za oko 600.000 maraka, to je nedovoljno u odnosu na broj korisnika koji ostvaruju svoja prava. Među njima je 1.779 korisnika tuđe njege i pomoći.