latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Dodik: Programska deklaracija SDA - program bošnjačke politike

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je programska deklaracija SDA suštinski program bošnjačke političke elite jer o ciljevima unitarizacije postoji jasna ili prećutna saglasnost svih bošnjačkih partija.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zato je deklaracija SDA nastavak politike Alije Izetbegovića koja je i dovela do rata u BiH. Dokument je neuvijena i jasna namjera da opstanu sve neustavne nadležnosti, da se nastavi sa daljom centralizacijom, poništavanjem dejtonske strukture BiH i faktičkim ukidanjem Republike Srpske - rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je jasno da sve ustavne promjene i dopune koje su vršene zakonima nisu formalno-pravno postale dio Ustava BiH, pa je neophodno izvršiti njihovu naknadnu konstitucionalizaciju, budući da takav postupak, jasno propisan Ustavom, nikada nije sproveden ni u jednom slučaju.

- Povoda za ovakvu posebnu sjednicu Narodne skupštine bilo je više, no u posljednjih godinu dana imamo niz političkih događaja koji opominju. Јedan od najalarmantnijih jeste poništavanje volje birača na izborima od prije godinu dana - naveo je Dodik.

On je podsjetio da su formiranje vlasti na nivou BiH nakon izbora 7. oktobra prošle godine nepotrebno blokirali lider SDA Bakir Izetbegović i dva člana izabrana bošnjačkim glasovima u Predsjedništvo BiH - Željko Komšić i Šefik DŽaferović, traženjem da bude poslat Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO /ANP/, čemu se Srpska protivi na osnovu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koju je 18. oktobra 2017. godine usvojila Narodna skupština.

- Taj fantomski ANP koga nije pripremio nijedan zvanični organ našao se pred članovima Predsjedništva BiH, bez neophodne pripremne verifikacije i procedure na resornoj komisiji ili u Savjetu ministara - podsjetio je Dodik.

On kaže da su uslovljavanja SDA, Komšićevog Demokratskog fronta i drugih bošnjačkih stranaka, uz jasnu saglasnost SDP-a i drugih njihovih partnera iz Federacije BiH, dovela do skoro potpune blokade zajedničkih organa na nivou BiH.

- Kada je riječ o Ustavu BiH, ništa nije promijenjeno, pa je Republika Srpska ustavno, legitimno i legalno donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti - podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je potreban jasan stav o NATO paktu i politici koju je sprovodio tokom ratova u Јugoslaviji, a pogotovo bombardovanja Srpske tokom 1995. godine i Srbije 1999.