latinica  ћирилица
13/11/2019 |  13:09 | Autor: SRNA

Srebrenica: Јoš se ne zna zajednički srpski kandidat

Predsjednik srebreničkog Opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović rekao je Srni da se ova stranka zalaže da na lokalnim izborima sljedeće godine zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici za načelnika opštine bude ponovo Mladen Grujičić.
Radomir Pavlović - Foto: SRNA
Radomir PavlovićFoto: SRNA

Pavlović kaže da razgovori o ovom pitanju lokalnih lidera srpskih stranaka u Srebrenici, koji su nedavno počeli, neće biti nastavljeni dok SNSD i SDS ne usaglase stav na lokalnom nivou o zajedničkom kandidatu za načelnika opštine.

- SNSD kao najjača stranka u ovoj opštini ponovo predlaže Grujičića i nećemo pristati na ucjene partija koje na izborima dobijaju mali ili zanemarljiv broj glasova, a neke nemaju ni odbornike u lokalnom parlamentu - poručio je Pavlović.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović kaže da se ova stranka zalaže za srpsku sabornost i zajedničkog kandidata za načelnika opštine, ali i da se sačini međustranački sporazum o raspodjeli, odnosno učešću u budućoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima.

- Očekujemo da SNSD riješi odnose sa PDP-om, NDP-om i SP-om, koje se protive da zajednički kandidat bude Grujičić ili šef njegovog kabineta Vladan Milovanović i traže od SNSD-a da predloži drugog kandidata. Kada postignu dogovor, mi ćemo se uključiti u dalje razgovore - istakao je Cvjetinović.

Predsjednik srebreničkog SRS-a Milorad Stanojević kaže da će radikali podržati zajedničkog srpskog kandidata, bez obzira ko to bude.

Nenad Milošević, predsjednik lokalnog PDP-a i jedini odbornik te stranke u Skupštini opštine Srebrenica, rekao je Srni da ova stranka nije za to da zajednički kandidat bude Grujičić, niti članovi njegovog kabineta, zbog, kako navodi, "afera o kojima ovih dana pišu mediji".

Milošević kaže da isti stav imaju i lokalni NDP, koji ima jednog odbornika u opštinskom parlamentu i Socijalistička partija, koja nakon rata nema odbornika u aktuelnom skupštinskom sazivu u Srebrenici.

Predsjednik lokalnog DNS-a Velibor Rankić izjavio je Srni da su pregovori u toku i da nema ništa konkretno da saopšti, kao ni kada će biti održan naredni sastanak.

Predsjednik novoformiranog Demosa u Srebrenici Davor Maksimović rekao je Srni da Opštinski odbor ove stranke još nije razmatrao ovo pitanje.

- Očekujem da ćemo zauzeti stav da podržimo zajedničkog srpskog kandidata za načelnika opštine, ali ne mogu prejudicirati ko će to biti - dodao je Maksimović.

Grujičić kaže da se njegovoj kandidaturi za načelnika opštine ne protive tri stranke, već "tri ozlojeđena pojedinca, koji nisu uspjeli da ostvare svoje lične interese i zadovolje nerealne apetite u periodu od kada obavlja dužnost načelnika".

Na pitanje Srne da li očekuje da će ponovo biti predložen za zajedničkog kandidata srpskih stranaka za načelnika opštine, Grujičić je odgovorio da su međustranački razgovori još u toku i da pregovara sa SDS-om i DNS-om.

- Te stranke mi daju podršku kao i na prošlim izborima, kada sam pobijedio u skoro nemogućim uslovima. Pregovaram sa ozbiljnijim strankama, koje imaju biračko tijelo, a ne sa ovom trojicom pojedinaca - kaže Grujičić.

On je, kao zajednički kandidat srpskih stranaka, na posljednjim lokalnim izborima 2016. godine, pobijedio dotadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića i postao prvi Srbin načelnik ove opštine.

Srna nezvanično saznaje da dva Srbina iz Srebrenice najavljuju svoje kandidovanje kao nezavisni kandidati za načelnika ove lokalne zajednice.

I bošnjačke partije u Srebrenici, odnosno njihovi lokalni lideri i aktivisti sa dužim političkim stažom još u avgustu su održali sastanak i saopštili stav da će kandidovati zajedničkog bošnjačkog kandidata za načelnika ove opštine.

Ime kandidata još nije saopšteno, ali se nezvanično saznaje da su u opticaju tri imena.

Riječ je o bivšem načelniku opštine Ćamilu Durakoviću, koji je izgubio od Grujičića na prošlim izborima, ali i ranijem načelniku Abdurahmanu Malkiću, koji se ponovo vratio u SDA, nakon prelaska u SBB i Sadiku Ahmetoviću bivšem poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentarnoj skupštini BiH i ministru bezbjednosti BiH, koji nakon istupanja iz SDA, prošle godine nije dobio povjerenje birača na opštim izborima i nakon isteka poslaničkog mandata prijavio se na evidenciju Biroa za zapošljavanje u Srebrenici.

Lokalni izbori u BiH treba da budu raspisani u maju iduće godine, a da se održe u oktobru.