latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:41 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Na banjalučkom FPN-u radionica pripremanja kineskih jela

Radionica pravljenja jednog od najpoznatijih kineskih jela – ĐAOZI održana je na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, u sklopu manifestacije povodom 44 godine Univerziteta u Banjaluci. Sudeći po broju zainteresovanih i starosnoj dobi polaznika radionice – mališani pretenduju da budu ozbiljni kuvari.

Ono što su do sada imali priliku gledati u televizijskom formatu, danas su pravili u svom. Svi polaznici, odrasli i djeca, uživali su u pravljenju kineskih valjušaka, ali i degustaciji svojih majstorija.

- Ljepše mi je da pravim nego da to gledam na televiziji, samo mislim da mi bolje uživo da to pravim. Uglavnom preporuka svima da ponovo dođu - kaže osmogodišnji Vasil Savić.

Kako napraviti ovu tradicionalnu deliciju od komadića tijesta punjenih mesom i povrćem, koja se često služi sa soja sosom, pokazivao je profesionalni kineski kuvar koga je obezbijedila kompanija Šandong gaos grupa iz Kine.

- Hrana je vevoma važna u kineskoj kulturi kao i kultura dijeljenja hrane. Iz tog razloga smo danas odlučili da predstavimo pravljenje đaozi ili kineske piroške - valjuške i našim polaznicima i zainteresovanim građanima - istakla je direktorka Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Ljiljana Stević.

Tan Đinčang, predstavnik kompanije Šandong gaos grupa, čije je sjedište u Banjaluci, mislio je da u gradu na Vrbasu ne postoji kineski restoran zato što lokalno stanovništvo ne voli kinesku hranu.

- Međutim, nakon ove radionice shvatili smo da Banjalučani vole našu hranu, tako da ćemo u budućnosti, u saradnji sa Konfucijevim institutom, imati više ovakvih aktivnosti - istakao je Đinčang-

Ako ste danas propustili priliku da učite od majstora kineske kuhinje, štapiće u ruke i vježbajte, jer organizatori najavljuju još događaja ove vrste.