latinica  ћирилица
17/11/2019 |  12:42 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Italija: Na snazi posebne mjere nakon obilnih kiša

U nekoliko italijanskih gradova na snazi su posebne mjere poslije obilnih kiša, uključujući Veneciju gdje se stanovnici i turisti spremaju za još jedan veliki plimni talas.

Grad, koji je u utorak pretrpio najgore poplave u posljednjih 50 godina, suočiće se danas sa plimnim talasom od oko 160 centimetara, saopštio je gradski centar za predviđanje plime.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro rekao je juče da se grad priprema za još jedan "težak dan", ali očekuje da će situacija biti manje dramatična od one u utorak kada je voda poplavila trgove, prodavnice, kuće i hotele.

Brunjaro je rekao da je šteta u Veneciji procijenjena na oko jednu milijardu evra. Plimni talas u Veneciji 12. novembra dostigao je 187 centimetra.

Vlasti u Firenci i Pizi pažljivo prate situaciju na rijeci Arno, čiji se vodostaj, zbog obilne kiše, značajno povećao tokom protekle noći.

Po, najduža rijeka u Italiji, koja protiče sjevernim dijelom zemlje i prolazi kroz Torino, i danas se prati nakon što je njen vodostaj povećan za jedan metar u posljednja 24 sata nakon obilnih kiša.