latinica  ћирилица
17/11/2019 |  16:11 ⇒ 16:37 | Autor: sputniknews.com

Rusija započela vraćanje ukrajinskih brodova zarobljenih u Crnom moru (FOTO)

Ukrajinski ratni brodovi "Berdjansk", "Nikopolj" i tegljač "Јani Kapu" napuštaju mjesto na kom su usidreni u luci Kerč u pratnji ruskih brodova, saopštio je za Sputnjik izvor u bezbjednosnim organima Krima.
Zapljenjeni ukrajinski brodovi (foto: Sputnik / Alekseй Malьgavko) -
Zapljenjeni ukrajinski brodovi (foto: Sputnik / Alekseй Malьgavko)

Prema informacijama sagovornika agencije, brodovi će biti predati ukrajinskoj strani u neutralnim vodama.

Ukrajinski brodovi plove ka mestu predaje ukrajinskoj strani bez vojnog konvoja. Duž poluostrva su ruske teritorijalne vode, tako da nije potrebno dodatno obezbjeđenje, saopštio je za Sputnjik poslanik Državne dume Dmitrij Belik.  

On je dodao da su i sa ukrajinske strane krenuli obični brodovi, bez naoružanja i istakao da je predaja brodova – sprovođenje sporazuma.

- Mi stalno pokazujemo svoju spremnost za mirovne pregovore i odbacivanje nasilja u odnosima sa Ukrajinom. Koliko god nas optuživao zvanični Kijev, podstaknut zapadnim "partnerima", današnja predaja brodova nije gest dobre volje, već naše jasno sprovođenje ranije postignutih sporazuma - objasnio je Belik.​

Ranije je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Andrej Јermak Proces izjavio da se vraćanja ukrajinskih ratnih brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu 25. novembra 2018. nalazi u završnoj fazi.