latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:14 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Đokić: Srpska omogućila donošenje propisa koji regulišu pitanje gasa u BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se primjedba Energetske zajednice da BiH nije ispunila svoje obaveze odnosi na donošenje propisa radi regulisanja pitanje gasa u BiH, ali da je Srpska uradila sve što je mogla i zauzela stavove koji daju mogućnost donošenja takvog zakona.
Gas - Foto: RTRS
GasFoto: RTRS

Sada je, naveo je Đokić, na Savjetu ministara da taj zakon pusti u proceduru i na Parlamentarnoj skupštini da ga usvoji.

Đokić je rekao da Srpska po pitanju toga zakona ne može napraviti nijedan korak nazad u pogledu prinicipa na kojima su zasnovana zakonska rješenja i onoga što je sadržaj tih normi koje su usaglašene.

On je rekao da, koliko zna, FBiH nije spremna da takva rješenja prihvati.

- Oni i dalje žele ono što bi bilo izlazak izvan okvira postojećih ustavnih rješenja u BiH u dijelu nadležnosti entiteta za oblast energetike. Nadležnost za oblast energetike u entitetima nije na nivou zajedničkih institucija BiH - rekao je Đokić.

Đokić je rekao da će najavljene mjere Energetske zajednice protiv BiH biti jako štetne po interese ljudi i u Srpskoj i u FBiH.

- Sankcije treba da budu prošlost. Ionako smo pogođeni svime što nam je svijet servirao kada je na pogrešan način ispratio jugoslovensku tranziciju, kada je pomogao i gurnuo nas u etničke sukobe i kada smo iz tih sukoba izašli daleko siromašniji, sa novim, velikim negativnim društvenim pojavama i problemima - rekao je Đokić.

Treba da, dodao je on, prestanu da kažnjavaju i sjednu za sto da bi pronašli optimalna i realna, provodiva rješenja za životna pitanja ljudi.

BiH nije u dovoljnoj mjeri ispunila obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, a priprema se još jedan u nizu postupaka protiv nje zbog neizvršavanja obaveza, proističe iz godišnjeg izvještaja o sprovođenju mjera te organizacije.