latinica  ћирилица
20/11/2019 |  12:08 ⇒ 12:33 | Autor: Agencije

Škole u Hrvatskoj prazne, nastavnici u generalnom štrajku

U Hrvatskoj od juče nema nastave u školama zbog štrajka prosvjetnih radnika.
Štrajk prosvetara u Hrvatskoj (Foto:.jutarnji.hr) -
Štrajk prosvetara u Hrvatskoj (Foto:.jutarnji.hr)

Sindikati su najavili da prekidaju cirkularni štrajk i da će sve škole u zemlji štrajkovati do ispunjenja zahtjeva. Oni ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 odsto.

Predstavnici sindikata sastali su se danas sa resornom ministarkom Blaženkom Divjak kako bi bila dogovorena nadoknada nastave i nastavak školske godine, ali ništa nije riješeno, navode mediji.

Istovremeno, sindikati su organizovali više akcija u Zagrebu gdje aktivisti na ulicama stoje sa transparentima i pozivaju građane i učesnike u saobraćaju da ih podrže. Slične aktivnosti odvijaju se i u drugim dijelovima Hrvatske.

Predstavnici sindikata su saopštili da se štrajk odvija u svim školama, te da ih podržava 90 odsto zaposlenih. Kako su istakli, štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Oni su za sutra prijepodne najavili i veliki protest na Trgu svetog Marka, ispred Vlade Hrvatske, a 25. novembra će se okupiti i na centralnom zagrebačkom trgu bana Јelačića.

Proteklih sedmica u javnosti je česta tema bila visina prosječne plate u prosvjeti, a isticane su i različite brojke. Vlada i premijer Andrej Plenković su iznosili u javnosti informacije o visini plate, ali s tim brojkama nisu bili saglasni sindikati i nastavnici. Ministarstvo nauke i obrazovanja navelo je da je prosječna neto plata učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola u maju ove godine iznosila 7.135 kuna neto.

Međutim, prema istraživanjima portala Indeks i na osnovu brojnih pisama nastavnika, većina je primala mnogo nižu platu od prosječne.

Tako su najveće plate u ovoj djelatnosti primali nastavnici-savjetnici, oko 11 hiljada kuna, a najmanju učitelj 5.251 kunu.