latinica  ћирилица
20/11/2019 |  15:14 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Mazalica: Panika u SDS-u i PDP-u zbog gubitka vlasti

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da bi SDS i PDP možda imali pravo da nešto kritikuju da su barem jednom imali konzistentan stav o bilo kojem važnom pitanju.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Oni su praktično do juče bili za ulazak u NATO jer u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu glasali za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Ni tada nisu izrazili svoj stav, a sada daju šizofrene izjave kao da su najveći protivnici NATO-a. Umjesto da grade konzistentne stavove, oni obmanjuju javnost. Dokumentom Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne da nije predviđen put ka članstvu u NATO-u, nego je on prekinut. Srpska je ostala vjerna stavu Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti - rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, izjave i panika predstavnika opozicije u kojima prednjače Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić posljedica su toga da znaju da neće učestvovati u vlasti na nivou BiH.

- Ni građani im za to nisu dali povjerenje, ali su se oni sami nudili SDA i drugim strankama i predložili su izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi se dokazali i ponovo stekli njihovo povjerenje za još jedan mandat. Ovo je za njih udarac jer znaju da im bez učešća u vlasti nema opstanka i da im je neminovno osipanje - naglasio je Mazalica.

On je dodao da je prvi put u dokumentu koji je usvojio neki kolektivni organ na nivou BiH izražen stav da BiH nije opredijeljena za članstvo u NATO-u za šta postoji saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

- To je ogroman zaokret. Ovo je prvi put da su bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva dali saglasnost na to BiH nije zainteresovana za članstvo u NATO-u. Samim time ovdje nije riječ o famoznom godišnjem nacionalnom planu koji bi usvajanjem trebalo da aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO-u. Ovdje je riječ isključivo o programu reformi koji je usmjeren ka nastavku saradnje, ali bez članstva - istakao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, ambasadori koji su se sastali sa članovima Predsjedništva BiH okarakterisali su Program reformi BiH kao nastavak saradnje sa NATO-om, a ne put ka članstvu.

- Ambasador Velike Britanije Metju Fild je pomenuo isključivo nastavak saradnje. To znači da ne postoji ništa novo u pogledu puta BiH ka članstvu u NATO-u. U usvojenom dokumentu navedeno da se Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH - kaže Mazalica.