latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:16 ⇒ 14:39 | Autor: RTS

Hrvatski ministar se izvinjava zbog novog skandala u vojsci

Hrvatsku vojsku potresa novi skandal, koji je juče isplivao u javnost, a sve se dogodilo prije dva mjeseca. Trojica pilota vojnim helikopterom prevozili su švercera oružja, preobučenog u pilotsku uniformu.

Portal Indeks saznaje iz vjerodostojnih izvora da je riječ o tri vojna pilota - Ivanu Krizmanu, Zdenku Košutiću i Domagoju Nekiću, a od civilnih učesnika prijavljeni su Mišel Pavlović, Mladen Bencun i bivši zamjenik gradonačelnika Zadra Ivica Vlakić.

Policija je prijavila još jednu civilnu osobu s inicijalima B. E.

Dvojicu od četiri civila, starosti 46 i 52 godine, policija je naknadno prijavila zbog krivičnog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih sredstava koji se dovode u vezu sa švercerom oružja.

Među prijavljenim vojnicima dvojica su poznati u javnosti. Tako je Ivan Krizman, koji je nazivan "hrvatski Top Gan" popularan kao dobrovoljac u misiji u Avganistanu. Nakon povratka, bio je instruktor letenja u vazduhoplovnoj bazi Zemunik kod Zadra, a izvodio je i latačke akrobacije. I ostala dvojica prijavljenih pilota bili su instruktori letenja.

Novi skandal u Hrvatskoj vojsci juče je isplivao u javnosti. Naime, trojica pilota HRV iz Zemunika su pod istragom civilne i vojne policije. Oni su iz te baze, prije dva mjeseca, helikopterom prevezli glavnog dobavljača koji se povezuje sa švercom oružja. Kako bi šverceru sakrili identitet, obukli su ga u uniformu vojnog pilota. U pretresu stanova pilota pronađena je veća količina oružja i oni su udaljeni sa posla.

Ministar se izvinjava zbog skandala

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević izvinio se građanima u, kako je rekao, ime cijele Hrvatske vojske zbog trojice pilota HRV, koji su osumnjičeni da su vojnim helikopterom prevozili švercera oružja.

Krstičević uz izvinjenje kaže da to nisu vrijednosti, kako je naveo, "pobjedničke Hrvatske vojske".

- Ovo nije Hrvatska vojska, ovo su izolovani slučajevi. Hrvatska vojska će pobijediti ovu situaciju i ovakve ljude ćemo istjerati iz sistema - rekao je Krstičević, koji je osnovao komisiju koja će, kako se navodi, analizirati ovu situaciju i predložiti mjere za "obračun" s ovakvim situacijama.

- Žao mi je, izvinjenje svima - poručio je on.

A na pitanje kako je reagovao na ovaj slučaj, odgovorio je da su hrvatski piloti "sjajni dečki", što su, kako je rekao pokazali i u domovinskom ratu.

- Bićemo čvrsti u sankcionisanju ovog slučaja. Kazna mora biti na visini - rekao je ministar.