latinica  ћирилица
21/11/2019 |  18:03 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Špijunska afera u Srbiji - stručnjaci se pitaju: Ko je snimao ruskog špijuna?

U Beogradu je u toku sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nakon što je BIA potvrdila autentičnost snimka u kojem ruski obavještajac daje mito jednom srpskom zvaničniku. Kremlj odgovara da je riječ o provokaciji pred važan susret u Moskvi. Stručnjaci koji su analizirali snimak pitaju: Ko je treća strana koja je sve to snimila i objavila?

Snimak od 17. novembra prikazuje dva muškarca koji razmjenjuju kese s nepoznatim sadržajem, a potom drugog koji prebrojava novac. U opisu videa pod nazivom Ruski špijuni korumpiraju Srbiju, navodi se da je riječ o ruskom diplomati i pripadniku vojne obavještajne službe, Georgiju Klebanu, dok je drugo lice zamagljeno. Autentičnost je prvi potvrdio bugarski novinar Hristo Grozev koristeći softver za prepoznavanje lica. Srpski zvaničnici sumnjaju da je upravo on i objavio snimak.

- Pogledajte kad se sve dešava, najprije su Bugari podigli buru oko S-400, juče je atlantski savjet Bugarske izašao sa inforacijom da Rusi na njihovoj teritoriji pripremaju terorističke napade na regiju - izjavio je Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Ono što se zna o snimku jeste da nije nov. Ruski diplomata u ambasadi u Srbiji, službovao je do juna 2019. godine. Kremlj je izdao saopštenje u kojem navodi da ništa ne može narušiti bratske odnose, dok portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ističe da je riječ o provokaciji pred važan susret u Moskvi.

- Tim snimkom treba da se bave vjerovatno oni kojima je to namijenjeno, a što se tiče široke javnosti, očigledan je zadatak koji su postavili autori tog tzv. filma: Provokativne akcije pred čitav niz razgovora, susreta, posjeta. U posljednjih godinu dana mogu da navedem desetak sličnih primjera - izjavila je Zaharova.

U Bezbjednosnoj agenciji Srbije kažu da iako je javnost uznemirena, špijunske aktivnosti su standardna pojava i nije u pitanju samo ruska. Značajnije je pitanje koja služba je snimila video, kažu stručnjaci. Snimak je star najmanje pola godine, što znači da ga je Služba, koja je tajno snimala drugu službu, sada planirano pustila.

- Rus je uhvaćen u klasičnoj špijunaži, ali ova koja je objavila, to više nije klasična špijunaža, to je sada podrivanje - izjavio je potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan.

Enigmom, ko je lice koje je primilo mito, bavi se obavještajna i vojnoobavještajna agencija Srbije. Reagovanje države biće poznato nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nakon kojeg je najavljeno obraćanje predsjednika Srbije.