latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:03 ⇒ 10:28 | Autor: sputniknews.com

Srpski spasioci već u Albaniji (FOTO)

Ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić izjavio je jutros da je u tu zemlju stigao spasilački tim Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

- Oni su stigli u Tumane oko 3.30 časova jutros i prema inforamcijama koje smo dobili od vođe tima, raspoređeni su u blizini šatorskog naselja - rekao je Zarić za Radio televiziju Srbije, prenosi B 92.

Srpski specijalaci na terenu, Albanija (foto: REUTERS / FLORION GOGA)

Dodao je da je u toku vanredna sjednica Vlade Albanije i da je premijer Edi Rama "ocijenio, a to je i naš utisak, da su albanska država i sve njene institucije preduzeli sve što je u njihovoj mogućnosti da saniraju posljedice katastrofe u što kraćem periodu".

Srpski specijalaci na terenu, Albanija (foto: REUTERS / FLORION GOGA)

Prema riječima Zarića, albanski građani su ispoljili veliku solidarnost da kao volonteri i na druge načine pomognu svojim stradalim sugrađanima.

Srpski specijalaci na terenu, Albanija (foto: REUTERS / FLORION GOGA)

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije rekao je za RTS da su timovi u Srbiji dobro obučeni, imaju sertifikate i mogu da pariraju svim timovima u svijetu. Naglasio je da aktivnosti spasilačkih timova traju 15 dana, jer nakon toga postoji mala vjerovatnoća za preživljavanje u takvim uslovima. Dodao je da su redovno u kontaktu sa svim službama koje su relevantne u Srbiji.