latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:57 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Cvijić Amulić: Možemo očekivati seriju potresa manjeg intenziteta (VIDEO)

Poslije ovakvih zemljotresa trebaće mnogo vremena da se ponovo tlo dovede u ravnotežu, isatakla je Snježana Cvijić Amulić, načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Hidrometerološkog zavoda Republike Srpske.
Snježana Cvijić Amulić - Foto: RTRS
Snježana Cvijić AmulićFoto: RTRS

- U narednih nekoliko mjeseci, možda čak i preko godinu dana, kada je albanski zemljotres u pitanju, biće manjih potresa - potvrdila je Snježana Cvijić Amulić, gostujući u Јutarnjem dnevniku naše televizije. 

Ona je istakla da je zemljotres prirodna kataklizma, i da je strah normalna pojava, ali da treba ostati koliko toliko pribran i miran.

- Svaka prirodna kataklizmna, koju čovjek ne može da spriječi, a zemljotres jeste to, naravno da postoji strah, i to je normalna rekakcija. Međutim, treba biti pribran, i odreagovati na najbolji mogući način, odgeagovati, da se sklonimo gdje nam život neće biti ugrožen - navela je Cvijić Amulić. 

Ona je istakla da i u našem regionu postoje trusna tla. 

- Postoje mape opasnosti za određene povratne periode. Ako se pravilno koristi, to je jedini način da preventivno djelujemo. Trusno područje je Banjaluka, odnosno banjalučka regija. Potom regija oko Travnika i Vlašića, Treskavica i okolina Sarajeva, i naravno Hercegovina - dodala je Cvijić Amulić. 

Ona je poručila da je jako kako važnja gradnja.

- Zemljotres kao prirodna pojava ne ubija, već objekti gdje živimo i radimo. Preventivno možemo da djelujemo dobrom gradnjom. Zakone imamo i treba ih samo poštovati. Zemljotresi su prirodna pojava koja prati evoluciju zemlje - zaključila je Snježana Cvijić Amulić za RTRS.