latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:02 | Autor: sputniknews.com

Velika Britanija procjenjuje spremnost za rat sa Rusijom

Kopnene snage Velike Britanije ne mogu da se suprotstave Rusiji ako dođe do rata, javlja "Bi-Bi-Si", pozivajući se na Kraljevski ujedinjeni institut za vojna istraživanja (RUSI).

Eksperti instituta su došli do zaključka da Britanci imaju veliki nedostatak municije, artiljerijskog oruđa i transporta. Modernizacija vojske Velike Britanije je "neodložna i kritički prioritet", navodi se u izveštaju.

Naglašava se i da se ukupna brojnost britanskih snaga smanjuje devet godina zaredom, dok u budžetu Ministarstva odbrane može biti stvorena rupa od sedam milijardi funti.

Ministarstvo odbrane se ne slaže sa izvještajem RUSI i saopštava da se Velika Britanija može suprotstaviti prijetnjama Rusije.

- Kao najveći sponzor NATO-a za odbranu u Evropi oružane snage Velike Britanije su dobro opremljene da mogu igrati vodeću ulogu u borbi protiv prijetnji i osiguravati bezbjednost britanskog naroda u zemlji i u inostranstvu - navodi se u resoru.

Ranije je švedski Institut za vojna istraživanja savjetovao NATO-u da ojača odbranu na granicama sa Rusijom. Autori izvještaja su analizirali koliko brzo Alijansa može da reaguje na potencijalne napade Rusije na Baltiku. Oni su naglasili da na raspoređivanje snaga u Poljskoj i Baltiku NATO-u treba sedam-osam nedjelja, dok je Moskvi potrebno jedna do dve nedjelje.