latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:30 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Savić: Cilj Vlade Srpske bolji poslovni ambijent

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva čine napore za smanjenje nameta da bi omogućili bolji poslovni ambijent, prvenstveno za mala i srednja preduzeća kojih je najviše u Srpskoj, rekao je pomoćnik ministra za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske Zoran Savić.
Zoran Savić - Foto: SRNA
Zoran SavićFoto: SRNA

Savić je rekao da je juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatran set izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, što će uticati na povećanje budžeta građana, a time i na potrošnju.

- Benefit od toga imaće svi - rekao je Savić pred početak konferencije "Pouzdanost 2019" u Sarajevu, koja je okupila oko 450 predstavnika uspješnih privrednih subjekata i nadležnih institucija.

On je rekao da je urađen i Zakon o malim i srednjim preduzećima koji je u potpunosti usklađen sa evropskim aktom o malom biznisu u svim segmentima, a njime je predviđeno formiranje savjeta koji će redovno zasjedati i pripremati politike koje će pomoći malim i srednjim preduzećima u poslovanju i boljoj poslovnoj klimi.

Savić je naglasio da se sve to preduzima radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta u kojem će mala, srednja i ostala preduzeća imati povoljnije prilike za poslovanje.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Ahmet Egrlić istakao je da u BiH ima više od 5.000 pouzdanih kompanija koje prave više 17 milijardi KM prometa, izvoze više od 3,2 milijarde KM, ostvaruju više od dvije milijarde dobiti i imaju oko 116.000 zaposlenih.

Egrlić kaže da sve to govori koliko pouzdane kompanije u BiH doprinose ukupnoj stabilnosti i razvoju BiH.

- Ovo treba da bude podstrek svima koji to sada nisu, da rade na tome i postanu pouzdani i kroz sertifikat, koji mogu dobiti, pokažu da su pouzdani i povjerljivi za poslovanje - poručio je Egrlić.

Emil Kučković, direktor "Poslovnih novina" koje su organizator konferencije, istakao je da je peta po redu konferencija "Pouzdanost 2019" zasnovana na finansijskim podacima i analizi kompanija čime je utvrđeno da od 33.000 kompanija 16 odsto zadovoljava stroge međunarodne kriterijume bonitetne pouzdanosti, što podrazumijeva da je njihovo finansijsko stanje i poslovanje stabilno, da na vrijeme izmiruju obaveze i da se na njih može osloniti.

On je naglasio da je ovaj broj pouzdanih kompanija rastao za 16 odsto u odnosu na prošlu godinu.