latinica  ћирилица
27/11/2019 |  15:39 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Građani Banjaluke, Beograda i Novog Sada povezani neraskidivim vezama (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je nakon sastanka sa gradonačelnicima Beograda Zoranom Radojičićem i Novog Sada Milošem Vučevićem u Beogradu da su građani ova tri grada, odnosno Srbije i Srpske povezani neraskidivim porodičnim i prijateljskim vezama, te da taj splet izuzetnih odnosa treba dodatno unaprijediti i da su oni tome posvećeni.

Radojičić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka ukazao da se prvi put gradonačelnici tri srpske prijestonice i tri važna grada sastaju u ovom formatu i razgovaraju o modelima saradnje.

- Mi smo grad pobratim i sa Beogradom i sa Novim Sadom, ali je izuzetno važno da i na ovakav način komuniciramo i dogovorili smo se da nastavimo u ovom formatu već naredne godine - rekao je Radojičić i najavio nove sastanke za početak 2020. godine u Novom Sadu, a polovinom naredne godine u Banjaluci.

- Novi Sad je evropska prijestonica mladih i evropska prijestonica kulture i pomagao je Banjaluci u kandidaturi za evropsku prijestonicu kulture. Očekujemo da naredni sastanak bude u Novom Sadu sa ovom tematikom, a istovremeno pružamo podršku Beogradu za zelenu prijestonicu Evrope - rekao je Radojičić.

On je ocijenio da je 2019. godina za Banjaluku bila dobra, razvojna godina, u kojoj se realizovao niz značajnih infrastrukturnih projekata i naglasio da se nada da će tako biti i naredne godine.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da izuzetno cijeni ono što gradonačelnici Banjaluke i Novog Sada rade za svoje gradove.

- Cenim ih i kao političare i ljude koji veoma odmereno, a principijelno vode politiku i vode svoj posao - rekao je Radojičić.

On je prenio da je svoje sagovornike upoznao o kandidaturi Beograda za zelenu prijestonicu Evrope 2022. godine, poručivši da primarni cilj nije pobjeda nego opšte unapređenje života građana.

Radojičić je naveo da je tokom razgovora bilo riječi i o budžetima, te da sva tri grada imaju značajno veće budžete nego ranije.

- I to je sa jedne strane veliki doprinos Srbije, a sa druge strane veliki doprinos Srpske. Obratili smo pažnju da jednostavno pojedinci, građani Novog Sada, Banjaluke treba da osete to i da, osim velikih infrastrukturnih projekata koji indirektno utiču na kvalitet života, moramo unaprijediti život svakog pojedinca - ponovio je Zoran Radojičić.

On je naveo da će sastanci ovog profila i razmjena iskustava biti nastavljena u interesu građana sva tri grada.

Vučević je zahvalio gradonačelniku Beograda zbog inicijative da bude održan sastanak gradonačelnika tri najveća srpska grada, izrazivši nadu da će se tako riješavati suštinski važne stvari.

- Ono što je dobro jeste da niko nema skrivene karte, nego da podelimo i dobre i loša iskustva. Zajednički zaključak je da, osim infrastrukture, građani moraju da osjete boljitak u svakodnevnom životu i da osete brigu o njima i razumevanje za svakodnevicu - rekao je Vučević.