latinica  ћирилица
27/11/2019 |  18:50 ⇒ 28/11/2019 | 08:21 | Autor: RTRS

Vlada pomaže sanaciju objekata u Nevesinju

Nakon serije potresa u Nevesinju, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa predstavnicima opštine obišao je lokacije, na kojima je pričinjena materijalna šteta. Sanaciju objekata Vlada će pomoći sa 100.000 KM. Blaži zemljotres, jačine 2,7 stepeni po Rihteru, zabilježen je i rano jutros, 23 kilometra sjeveroistočno od Nevesinja.

Ekipe vatrogasaca, radnika Elektrodistribucije i građevinskih firmi i danas saniraju štetu od zemljotresa. Mještani su na oprezu. Ističu da su se u prvi mah mnogo uplašili jer su imali osjećaj da se zgrade ruše.

Navode da je sanacija štete u toku, te očekuju uskoro potpunu upotrebljivost objekata.

Podršku građanima dao je i srpski član Predsjedništva BiH, koji je sa predstavnicima opštine obišao oštećene objekte. Pomoć Vlade od 100.000 KM, biće odmah usmjerena u urgentnu sanaciju objekata.

- Došli smo ovdje da pošaljemo poruku dobrim ljudima Nevesinja da smo s njima. Već danas će Vlada Srpske uplatiti 100.000 KM opštini kako bi mogli urgentne stvari da poprave. Nakon procjene štete sješćemo i dogovoriti šta je potrebno da dođe do sanacije. Doći ćemo do svakoga čovjeka koji je imao štetu - rekao je Dodik.

Uz pomoć Vlade, biće sanirani svi školski objekti u Nevesinju.

- Očekujemo da ćemo tokom dana ili najkasnije sutra, sve sanirati. Ono što još radimo na terenu jeste snimanje stanja u školskim objektima. Prema informacijama koje smo dobili, svi školski objekti su bezbjedni za nastavu i mi ćemo na sjednici Štaba za vanredne situacije ići sa prijedlogom da se sutra krene sa nastavom - naveo je Milenko Avdalović, načelnik opštine.

Srpski član Predsjedništva BiH, na sastanku sa predstavnicima opštine, obećao je u narednoj godini višemilionsku podršku Srpske infrastrukturnim projektima na području Nevesinja.

Dogovorena je rekonstrukcija magistralnih puteva, uređenje saobraćajnica u gradskom dijelu opštine i prigradskim naseljima.

Dodik je naveo da za završetak projekta prečistača vode, vrijednog 1,6 miliona evra, nedostaje 400.000 evra, i obećao da će i ta sredstva biti obezbijeđena do februara.

Za rekonstrukciju Muzičke škole, Vlada će obezbijediti 300.000 KM, a obnova će početi na proljeće.