latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:13 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Srpska prati moderna rješenja za informacionu bezbjednost

U Banjaluci je otvorena Konferencija o informacionoj bezbjednosti "Infosek 2019". Riječ je o skupu koji okuplja stručnjake iz oblasti bezbjednosti informacionih tehnologija, proizvođače, predstavnike kompanija i institucija, koji razmjenjuju iskustva o zaštiti operativnih sistema.

U nekoliko poteza danas se može prekinuti napajanje električnom energijom, ukrasti lični ili poslovni podaci.

Iako imaju mnogo prednosti, informacione tehnologije su ranjive, i zato posao na njihovoj zaštiti nije projekat, nego kontinuitet.

- Јako je dosta incidenata lokalno. Želja nas je da se nekim standardima i zakonima, poput GDP regulative, uvedu takvi procesi i kod nas - navodi Dalibor Ratković, direktor kompanije "TG SEC".

Glavna tema ovogodišnje konferencije je sigurnost operativnih mreža, posebno onih koje se koriste u industriji.

- Naravno da je u interesu institucija, a opet s aspekta zaštite građana i privrede, da pratimo ova moderna rješenja kada je u pitanju informaciona bezbjednost. Osim toga, svaki događaj ove vrste koji se dešava u Srpskoj, danas u Banjaluci, pokazuje da smo i mi na mapi modernog svijeta koji prati određene trendove, ide ukorak s onim što su trendovi novog doba - rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

"Infosek" ove godine okupio je više od 100 učesnika, među kojima su kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, banke i institucije. Organizator konferencije je kompanija Telegrup.