latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:21 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Drvar štiti geografsko porijeklo drenjine

Prvi koraci ka zaštiti geografskog porijekla drenjine utvrđeni su u Drvaru, na sastanku više od 20 prerađivača i predstavnika resornog ministarstva Srpske. Projekat podrazumijeva brendiranje slatkih proizvoda od drvarske drenjine.

Drenjina kao ambasador drvarskog kraja šansa je za razvoj, a brendiranje slatkih proizvoda od velikog je značaja za 50 lokalnih prerađivača.

- Ne može svako praviti pekmeze, imbere, sokove, rakiju i onda kaže kako je drvarska. Nije drvarska - kaže Đuro Pećanac, selo Vrtoče kod Drvara.

Nakon 20 godina od povratka Srba u ove krajeve i 18 godina manifestacije Dani drvarske drenjine, prvi korak je brendiranje sirupa od drenjine i tradicionalno pripremljenog ručno mućenog pekmeza.

- Јa se nadam da ćemo u narednih deset dana na novom sastanku definisati ko će od lokalnih proizvođača biti nosilac tih aktivnosti kako bismo krenuli u tu proceduru - rekla je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Goran Bursać, savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske naglašava da je brendiranje drvarskih proizvoda šansa za sve proizvođače drenjine u Drvaru da imaju autentučan proizvod, zaštićen, da mogu da osvajaju nova tržišta i, kako kaže, šansa da zarade više novca od drenjine i stvore bolje uslove da ostanu da žive na ovim prostorima.

Nakon brendiranja slatkih proizvoda, koje finansira Vlada Srpske, proizvođači kažu da je neophodno zaštiti i drvarsku rakiju od drenjina.