latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:28 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Radnici ohrabreni najavljenim povećanjem plata

Svjetlana Petrović defektolog je u OŠ "Dositej Obradović" u Doboju. Na osnovu skupštinske rasprave, izračunala je koliko će plata biti veća od januara.

- Trenutno stručni saradnici imaju platni koeficijent 10,9, a predviđa se povećanje od nekih sedam odsto. Otprilike to dođe nekih osamdesetak KM, u odnosu na ovaj iznos koji sadadobijam - kaže Petrovićeva.

Povećanje plata očekuju i zaposleni u upravi i pravosuđu, visokom obrazovanju i MUP-u.

Vedran Bojanović godinu i po radi kao policijski službenik. Kaže da je posao policajca pun izazova, pa bi povećanje plata trebalo dodatno da ih motiviše.

- Raspoloženje je takvo da policijski službenici sa jednom velikom voljom očekuju povećanje plata, s obzirom da je materijalni status takav kakav jeste, ali nekoliko godina unazad bilo je nekoliko povećanja i ovo u narednom periodu što će biti će dobro doći - ističe Bojanović.

Iako ohrabreni povećanjem, sindikati u prosvjeti smatraju da je još velika razlika u platama između njih i ostalih budžetskih korisnika.

- Ono što sindikat obrazovanja, nauke i kulture Srpske konstantno traži jeste izjednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima - navela je Božica Gligorić, predstavnik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Predrag Pašić, prosvjetni radnik kaže da zaposleni u prosvjeti već desetak godina pokušavaju da sustignu procenat ostalih budžetskih korisnika, i kako kaže, nada se da će u narednom periodu, uz napore i angažovanje svih, taj cilj biti i ostvariv.

Predviđeno je da plate budžetskim korisnicima budu povećane od pet do 20 odsto, za šta je u budžetu za narednu godinu planirano 70 miliona KM.