latinica  ћирилица
27/11/2019 |  22:42 ⇒ 28/11/2019 | 07:52 | Autor: sputniknews.com

Kako bi Albanija prošla da je upozorenje predsjednika shvaćeno ozbiljno (VIDEO)

Kakve bi bile posljedice razornog zemljotresa, da je Vlada Albanije ozbiljnije shvatila riječi predsjednika Ilira Mete, koji je na mogućnost razornog udara upozorio još ljetos? Meta je vjerovao procjenama grčkih seizmologa, a Vlada procjenama domaćih.

Albanski mediji su o „prepucavanjima“ predsjednika i Vlade, u kojima je učestvovala, pored ostalih, i ministarka odbrane Olta DŽačka, izvještavali svakodnevno, a onda je taj slučaj pao u zaborav. Do danas.

Ista ministarka pojavila se danas na konferenciji za novinare i sa suzama u očima pročitala imena nastradalih.

- Ovo je moj najteži govor. Možemo ponovo da sagradimo porušene zgrade, ali ne možemo da vratimo živote svih ovih ljudi poginulih u zemljotresu 26. novembra - izjavila je ministarka.

DŽačka je počela da čita imena žrtava, ali na polovini spiska nije izdržala i zaplakala je, a zatim nastavila da čita kroz suze. Među žrtvama su djeca od četiri i osam godina, starci od 77 i 79 godina, muškarci i žene svih uzrasta.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ministarkom jeste da je ona ljetos odgovorila na upozorenje predsjednika Albanije Iljira Mete o mogućem razornom zemljotresu na Balkanu — da vjerovatnoća za takav zemljotres ne postoji.

Meta je krajem jula pozvao vlasti zemlje da se pripreme za razorni zemljotres, koji se očekuje prema informacijama grčkih seizmologa. On je rekao da bi takav zemljotres mogao da bude i do 30 puta jači nego onaj koji je pogodio oblast Atine prije nekog vremena.

DŽačka je u odgovoru predsjedniku napisala da, prema podacima albanskih seizmologa, vjerovatnoća za katastrofalan zemljotres ne postoji i istakla da je Ministarstvo odbrane sada pripremljeno za prirodne katastrofe bolje nego prije 30 godina.

Prema posljednjim informacijama poginulo je 35 osoba, 658 je ranjeno, a 47 spaseno iz ruševina.

Ranije je saopšteno da se 25 osoba smatra nestalima i za njima se traga. U akciji spasavanja učestvuju timovi specijalista iz nekoliko država.