latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:46 | Autor: SRNA

Prijave za prihvat djece sa Kosmeta do 31. januara

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj mogu da se prijave do 31. januara 2020. godine za Deveti projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji je pokrenut danas, rekao je Srni predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov.
Djeca sa Kosova i Metohije (foto: tvmost.info) -
Djeca sa Kosova i Metohije (foto: tvmost.info)

- Planiran je dolazak velikog broja djece uzrasta od 10 do 15 godina iz socijalno najugroženijih srpskih porodica sa Kosmeta. Planirano je da i ove godine projektom budu obuhvaćena djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju iz udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice - kaže Arlov.

On je dodao da će djeca sa Kosmeta u Srpskoj boraviti od 13. do 21. juna 2020. godine, a kao i proteklih godina boraviće kod vršnjaka u cijeloj Republici Srpskoj.

- Dolazak djece planiran je u dvije grupe. U Brčkom će u subotu, 13. juna, biti organizovan centralni doček gostiju koji će biti smješteni kod vršnjaka u lokalnim zajednicama u sjeverozapadnom dijelu Srpske. Domaćin dočeka je brčansko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta - naveo je Arlov.

On je dodao da je za 14. juni planiran centralni doček u Andrićgradu učenika i nastavnika koji će boraviti lokalnim zajednicama na jugoistoku Srpske, a domaćin su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Arlov podsjeća da je do sada u okviru osam projekata u 27 gradova i opština Srpske boravilo oko 4.500 srpske djece sa Kosmeta u pratnji 400 prosvjetnih radnika, te ističe da su projekat podržale institucije Republike Srpske.

On kaže da su akciju podržali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Arlov je zahvalio lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su podržale projekat izgradnje Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

On je dodao da je za ovu akciju do 31. decembra u Srpskoj otvoren i humanitarni broj 1412.