latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:04 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Nedimović i Pašalić o ukidanju vakcinacije protiv svinjske kuge

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i Srbije Branislav Nedimović danas su u Beogradu razgovarali o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge.
Boris Pašalić sa Branislavom Nedimovićem - Foto: SRNA
Boris Pašalić sa Branislavom NedimovićemFoto: SRNA

- Danas smo se dogovorili, a i ranije smo imali dogovor, da i Republika Srpska i BiH prate Srbiju u tom pogledu, pošto će Srbija 15. decembra prekinuti vakcinaciju - rekao je Pašalić novinarima poslije sastanka.

Pašalić je naveo da u regionu jedino Srbija, Crna Gora i BiH još sprovode tu mjeru, napominjući da, ukoliko se želi izvoziti svinjsko meso, ne može biti te vakcinacije.

On je najavio da će tim povodom razgovarati sa resornim ministrima unutar BiH.

- Pokušaćemo da obezbijedimo podršku da i mi zaustavimo vakcinaciju na način kako su to uradili zemlje prije nas - dodao je Pašalić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekao je da je razgovarano i o problemu koji već dugo postoji u vezi sa rijekom Drinom "koja ne prati svojim tokom i granicu".

Prema njegovim riječima, tu ima dosta problema zbog sprudišta i riječnih nanosa koji se ne uklanjaju i usporavaju Drinu, "a time prave ili povećavaju rizik od poplava u gornjem toku".

- Naša zajednička komisija je prije desetak dana razgovarala u Beogradu i možemo reći da je postignut značajan napredak jer su se dogovorili kako će svako sa svoje strane da uradi elaborate - rekao je on.

Pašalić je napomenuo i da će prvo biti rješavana tačka koja je vezana za Pavlovića most, a gdje je, kako je rekao, i najveći problem.

On je dodao da je tema razgovora bio i izvoz junadi, kao i zajednički projekat u vezi sa protivgradnom preventivom.

- Ostalo je još da Vlada Srbije uplati sredstva koja smo ranije dogovorili, a sa svoje strane Republika Srpska je već definisala 31 poziciju na području istočne Srpske gdje će biti stacionirane protivgradne lansirne stanice - rekao je on.

Prema njegovim riječima, početkom naredne godine počeće instalacija tih stanica koje brane Podrinje "i na teritoriji Republike Srpske i na teritoriji Srbije".

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je poslije sastanka da je želio da ohrabri Pašalića u vezi sa prestankom vakcinacije protiv klasične svinjske kuge.

- Svjestan sam kakvi sve lobiji postoje i u oblasti veterine, a koji sprečavaju da već 30 godina ovi prostori stave to u zaborav - rekao je Nedimović.

On je naglasio da je Srbija, u tom pogledu, "napravila iskorak posle 30 godina".

- Posljednjih 10 godina 72 miliona evra je potrošeno za vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge i to su ogromna sredstva... Zamislite da imate tu sumu za subvencije za poljoprivredu i koliko bi to značilo - dodao je Nedimović.

On je rekao i da je zahvalan ljudima iz Banjaluke što pomažu Srbiji u vezi sa automatskom protivgradnom zaštitom a što je, kako je ukazao, bilo neophodno da se štiti Podrinje na području Srbije.

Nedimović je naveo da Srbija i Republika Srpska mogu zajedno da rade i na nizu drugih pitanja i da je na raspolaganju kolegama za sve što im je potrebno.

Ukidanje vakcinacije protiv svinjske kuge glavni je uslov EU da bi Srbija mogla da izvozi svinjsko meso u zemlje članice EU gdje trenutno može da izvozi samo termički obrađeno svinjsko meso.