latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:07 ⇒ 15:11 | Autor: Nezavisne

Integralni informacioni sistem za bolju kontrolu i zaštitu šuma

Sprečavanje bespravne sječe šumskih dobara, brojne uštede te jedinstvena, zaštićena i brza baza podataka su prednosti koje će Šumama Republike Srpske donijeti novi integralni informacioni sistem, koji bi u narednim godinama trebalo da bude implementiran u ovom javnom preduzeću.
drva - Foto: RTRS
drvaFoto: RTRS

Procjene su da ovakav sistem, nakon kompletne realizacije projekta, koja je planirana u roku od tri godine, može da uštedi oko 10 odsto sredstava od ukupnog godišnjeg prihoda preduzeća, a to u slučaju javnog preduzeća znači da bi se integrisanjem savremenog sistema napravile milionske uštede. Na taj način bi se novac uložen u kompleksni informacioni sistem vratio u veoma kratkom periodu.

- Imajući u vidu uslove poslovanja, edukaciju kadra i stavke koje se ne mogu predvidjeti projektnim prijedlogom, predviđen je rok od tri godine, koliko je potrebno za kompletnu realizaciju projekta da bi se vidjeli jasni efekti sistema - ističu u Šumama Republike Srpske.

Očekuje se da bi u Šumama Srpske konačnu odluku o prihvatljivosti ponude grupe ponuđača, koju predvodi kompanija Prointer ITSS, za izradu informacionog sistema trebalo da donesu u narednih nekoliko dana.

Za informacioni sistem Šuma Republike Srpske osigurano je oko 17 miliona KM, i to 5,5 miliona iz Partner fonda i 12 miliona odlukom Vlade Republike Srpske iz sredstava posebnih namjena za šume.


Da je potrebno napraviti ozbiljne rezove potvrđuju i zvanični podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Prema procjenama, iz šuma širom Srpske godišnje se u prosjeku bespravno posječe od 15.000 do 20.000 kubnih metara šumskih drvnih sortimenata. Računica Ministarstva kaže da šumokradice naprave štetu od tri miliona maraka godišnje, što je problem i za mnogo veće zemlje od Republike Srpske.

Dragan Salić iz Asocijacije za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa navodi da kompleksni integralni informacioni sistem ima module koji ovo pojavu mogu zaustaviti ili svesti na minimum.

- Da uprostimo, nakon integrisanja i puštanja sistema svako evidentirano stablo u Srpskoj imaće svoj bar-kod, te će nakon sječe bilo koji ovlašteni službenik, koji posjeduje ručni terminal, moći da provjeri sve podatke o njemu. To znači da će iz prakse biti izbačena sva papirologija, a time će biti u velikoj mjeri smanjena mogućnost grešaka i zloupotrebe - objašnjava Dragan Salić.

Sve informacije konkretno će osigurati da se zna i u centrali preduzeća i na tabletima šumara kada je svaki šumski drvni sortiment planiran za sječu i ko ga je planirao posjeći, ko je i kada posjekao stablo, u kojoj kategoriji, kad i kako je prevezen do stovarišta, ko i kada ga je zaprimio i kada je rađena inventura stovarišta, te kada i ko je odvezao i na kom vozilu. U Šumama Republike Srpske su svjesni da postojeći, tehnološki prevaziđen sistem nakon 20 godina što prije moraju da zamijene sistemom koji će funkcionisati po standardima koji važe u razvijenim zemljama.

- Sprečavanje bespravne sječe samo je dio onoga što bi trebalo da poboljša rad i rezultate u Šumama Republike Srpske, a stavke na koje će sistem moći da utiče svakako su planiranje, baza podataka, resursi i brojne uštede u poslovanju", saopštavaju iz Šuma Republike Srpske.

Stručnjaci navode da je ovo kompleksno rješenje koje zahtijeva velika finansijska sredstva za realizaciju, zbog ogromnog broja segmenata, odnosno modula, koje je potrebno uvezati u jedinstveni sistem. Striktnom realizacijom projekat se vrlo brzo može isplatiti jer sistem pravi uštede gdje god su one moguće.

- Svaki od modula je jako kompleksan i zahtjevan, prvenstveno platforma za funkcionisanje, a ne treba zaboraviti ni stručnjake koje treba angažovati na pripremi, izradi i implementaciji projekta. Kada se ovome dodaju cijene licenciranih sistema za obezbjeđenje, instalacija opreme, održavanje, edukacija kadra, te cijena usluge migracije podataka i njihovog integrisanja u informacioni sistem, jasno je da se radi o kompleksnom projektu, koji je moguće izvesti samo uz odgovarajuće garancije - objašnjavaju stručnjaci koji se bave razvojem ovakvih informacionih sistema.

Iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT ističu da će privredna društva poput Šuma Srpske sigurno imati koristi od informatizacije poslovanja s obzirom na to da se radi o kompaniji koja ima veliku teritorijalnu, funkcionalnu i organizacionu razuđenost.

- Naravno, da bi se stvarno kapitalizovale prednosti uvođenja informacionog sistema, mora se voditi računa o kadrovskim kapacitetima. Posebno je važno da menadžment ima znanja i da insistira na dosljednoj primjeni novog sistema, ali i da njegovo uvođenje prati zapošljavanje IT stručnjaka - rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac.

Takođe, predviđeno je da novi integralni informacioni sistem na mobilnoj aplikaciji omogući evidenciju aktivnosti na zaštiti i čuvanju šuma, kako od njene devastacije tako i od insekata, biljnih bolesti, požara pa sve do zaštite divljači i lovnih objekata.