latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:55 ⇒ 17:41 | Autor: Agencije

Da li su Trudo, DŽonson i Makron ismijavali Trampa? (VIDEO)

Na NATO samitu u Londonu, koji se održava juče i danas, imali smo priliku da vidimo kako se američki predsjednik Donald Tramp prepucava s francuskim kolegom Emanuelom Makronom pred kamerama.
Trudo, DŽonson i Makron (foto: twitter.com/quicktake) -
Trudo, DŽonson i Makron (foto: twitter.com/quicktake)

Ali novi snimak koji je procurio u medije i na društvene mreže pokazuje kako lideri nekih od najvažnijih američkih saveznica, koliko se iz razgovora može zaključiti, ogovaraju i ismijavaju Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa.

Na njemu se mogu vidjeti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer DŽastin Trudo, britanski premijer Boris DŽonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako, stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

A dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično su zanimljivi.

- A zbog toga si kasnio? - pita DŽonson Makrona.

Makronov odgovor se ne može razumjeti na snimku, ali na njega se nadovezuje Trudo: Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.

- O da, da, najavio je... - kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", a što je Tramp nazvao "uvredljivim".

Ono što Makron dalje kaže opet se ne može razabrati na snimku, budući da je bio okrenut leđima.

Kao i za vrijeme prethodnog samita NATO, Tramp nije poštovao protokol već je izjave za novinare u društvu lidera savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Pri tom je Tramp govorio i o kongresnoj istrazi za njegov opoziv, iako ona nema veze s NATO samitom, a usput je i nazvao predsjednika Kongresnog odbora za obavještajne poslove Adama Šifa "vrlo bolesnim čovjekom".

Očigledno je da je Trudo govorio o Makronovoj konferenciji s Trampom.

Razgovor evropskih zvaničnika sa kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zasigurno neće poboljšati atmosferu danas kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojem su odnosi zategnuti zbog turske vojne operacije u Siriji.