latinica  ћирилица
06/12/2019 |  14:10 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Promovisana 322 kadeta 20. klase Policijske akademije (FOTO/VIDEO)

Svečana promocija 322 kadeta 20. klase Јedinice za policijsku obuku - Policijske akademije Ministarstva unutrašnjih poslova  Republike Srpske održana je danas u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

Kadeti su prvu fazu obuke u trajanju od šest i po mjeseci prošli u Policijskoj akademiji, potom šest mjeseci u policijskim upravama, a završna faza obuka je obavljena na Policijskoj akademiji.

Odlukom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača za postignute rezultate u učenju i vladanju satom sa posvetom nagrađeni su Obrad Vuković, Slađana Tomović i Danka Јovanović koji su imali prosječnu ocjenu pet.

Tri najbolja kadeta u ovoj klasi, odlukom ministra, nagrađena su i mogućnosti da izberu organizacionu jedinicu MUP-a Srpske u koju će biti raspoređeni.

Lukač je rekao da će 322 mlada policajca naredne sedmice biti raspoređena na radna mjesta u policiji širom Srpske, kako bi brinuli o bezbjednosti građana.

- Istovremeno, počeli smo na Policijskoj akademiji da školujemo novu klasu od 334 kadeta i nadamo se da će i oni biti promovisani za trinaest i po mjeseci - istakao je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

On je podsjetio da su Centar za obuku u Zalužanima počeli da uređuju prije nekoliko godina zahvaljujući Vladi Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović, a da nastavljaju da rade i grade uz pomoć aktuelnog predsjednika Vlade Radovana Viškovića.

Prema njegovim riječima, na proljeće će početi gradnja nove zgrade Policijske akademije koja će biti u sklopu Centra za obuku.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Srpske Mile Šikman rekao je da je obuka kadeta trajala 13 i po mjeseci tokom kojih su savladali teorijsku i praktičnu nastavu, te stekli znanja i vještine naophodne za obavljanje policijskog posla.

Foto: SRNA

- Primijenili smo novi i savrmeni nastavni plan i program. Sigurni smo da su MUP, a time i Republika Srpska dobili generaciju dobro obučenih i osposobljenih policijskih službenika. To je najbolja garancija zaštite ustavnog poretka i bezbjednosti građana i njihove imovine - istakao je Šikman.

Najbolji kadet 20. klase Obrad Vuković rekao je da je poslije završetka studija na beogradskom univerzitetu došao u Policijsku akademiju sa željom da postane policajac.

- Čast i zadovoljstvo mi je da radom u službi predstavljam MUP i Republiku Srpsku. Daću sve od sebe da bude očuvana bezbjednost naših građana, a siguran sam da će to učiniti i moje kolege - istakao je Vuković, koji je trenutno raspoređen u Policijsku stanicu Lauš u istoimenom banjalučkom naselju.

Foto: SRNA

Slađana Tomović, koja je raspoređena u istu Policijsku stanicu, izjavila je da joj je zadovoljstvo nositi uniformu MUP-a Srpske.

- Očekujem da ćemo svi koji smo danas promovisani ovaj posao raditi časno i ponosno do kraja života - rekla je Tomovićeva.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da ulazak nove generacije u sastav Ministarstva unutrašnjih poslova obezbjeđuje dodatnu snagu toj instituciji, ali i cijeloj Srpskoj s obzirom na ulogu koju MUP ima u zaštiti ustavnog poretka i života i imovine građana.

Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Srpska opredijeljena da kadrovski, materijalno i tehnički jača Ministarstvo unutrašnjih poslova, te da je to odgovor na mnoge izazove i garancija da će biti zaštićena Republika i njeni građani.

Višković je poželio uspješan rad mladim policajcima koji su uspješno završili školovanje i obuku i postali sastavni dio policije Srpske.

- Srpska iz godine u godinu ima sve veći broj kadeta čime kadrovski jačamo MUP i podmlađujemo njegov sastav mladim i školovanim ljudima. Oni treba da predstavljaju budućnost Republike Srpske sa bezbjednosnog aspekta koji je veoma značajan za sve građane. Pred njima je odgovoran, ali častan posao - rekao je novinarima Višković.

Povezane vijesti:

Cvijanovićeva: Nova generacija policajaca daje dodatnu snagu Srpskoj (VIDEO)