latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:04 | Autor: sputniknews.com

Putin: U Donbasu se može desiti druga Srebrenica

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da prije toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

- Ukrajinska strana stalno insistira - pustite naše vojnike blizu granice. Mogu da zamislim šta bi se potom desilo. Ponovila bi se Srebrenica - rekao je Putin.

Vidjeli smo kako je predsjednik Vladimir Zelenski vodio razgovore s nacionalistima, rekao je Putin.

- Јasno je ko je tamo jači. I šta će se desiti? Ko će njima rukovoditi kada uđu na teritorije na kojima nema garancija za ljude - upitao je Putin na sjednici Savjeta za ljudska prava. On je dodao da je do jedan sat ujutro u Parizu razgovarao sa Zelenskim o mogućnosti progona ljudi koji žive u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici (LNR i DNR).

- Do danas nije usvojen zakon o amnestiji, iako se o tome razgovara još od 2015. godine. Bilo je dogovoreno da zakon bude usvojen, nekakva rješenja postoje, ali ništa nije sprovedeno - rekao je Putin.

Ukrajina insistira da se kontrola granice prema Rusiji prebaci na Kijev pre izbora u Donbasu.

To je, međutim, u suprotnosti s Minskim sporazumima kojima je predviđeno primirje, oslobađanje zarobljenika, povlačenje oružanih snaga i stvaranje autonomnih regiona.