latinica  ћирилица
13/12/2019 |  09:27 | Autor: SRNA

Anđelković: Odricanje od Rusije značilo bi odricanje od Srpske i Kosmeta

Tražiti od Srbije da se odrekne Rusije znači isto što i poručiti joj da se odrekne svojih interesa, a to je da sačuva Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Tražiti od Srbije da se odrekne Rusije znači isto što i poručiti joj da se odrekne svojih interesa, a to je da sačuva Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku - ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

On navodi da je dodatno cinično što takve riječi dolaze od bivšeg komandanta NATO snaga za Evropu Veslija Klarka, koji je zapamćen po svojoj ulozi u bombardovanju Srbije, a uz to ima i poslovne interese na Kosovu i Metohiji.

Anđelković za Večernje novosti naglašava da Srbija može sačuvati Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku samo čuvajući veze sa Moskvom.

Večernje novosti navode da Klark vodi kanadsku energetsku kompaniju "Eviditi" koja bi, na osnovu ugovora sa vladom samoproglašenog Kosova, trebalo da praktično dobije ekskluzivno pravo na eksploataciju ruda na trećini područja Kosmeta, gdje postoje rezerve lignita koje se mjere desetinama milijardi tona.

Riječ je o zalihama, koje bi obezbijedile snabdijevanje Kosova i Metohije ovom rudom u narednih deset vijekova, navodi list.

Klark je povezan i sa firmom Idriza Tačija "Geominerali", koja se, između ostalog, bavi unosnim poslom izvoza starog gvožđa u Italiju".

Ovaj bivši komandant NATO snaga za Evropu i prvi operativac bombardovanja nekadašnje SRЈ ranije je u intervjuu za "Glas Amerike" kritikovao angažovanje EU na Balkanu, Rusiju optužio da potkupljuje lokalne političare, a Srbiji preporučio integraciju sa Zapadom.

Klark tvrdi da je politički i ekonomski vakuum koji je nastao poslije ratova na Balkanu, zbog slabog prisustva EU, iskoristila Rusija.