latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:52 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Svoj život stavljaju na kocku da bi spasili tuđi

Krenuli su u nepoznato, prije deceniju i po sa samo četiri člana. Danas broje preko 80 članova spremnih za svaki vid intervencije u vodi i na kopnu. Dokaz za to je više od 350 spasavanja, kako kod nas tako i u regionu. Oni su dio Republičke uprave civilne zaštite - Spasilačka služba Volf iz Foče.

Za njih je svaki dan dinamičan - svoj život stavljaju na kocku da bi spasili tuđi. Ni teški vremenski uslovi im nikad nisu bili prepreka, jer oni imaju samo jedan cilj - u bilo kom trenutku spasiti čovjeka u nevolji.

- Postoji nešto u čovjeku što ga podstiče da pomaže. Vrlo brzo se zaborave loši trenuci, a lijepi trenuci se pamte, stiču se nova prijateljstva. Zamislite taj osjećaj kada pomonete nekom i spasite mu život. Tada dobijate prijatelja do kraja života - priča Јagoš Čomara, član Volfa.

Njegov kolega Dimitrije Ostojić saglasan je da je pomoć drugima u nevolji ono što motiviše sve njih.

- Neopisiv je osjećaj kada nekom pomogneš i to je ono što me hrabri jer sam tu 24 sata - kaže Ostojić.

Anastasija Ćorović jedna je od desetak djevojaka koje su ravnopravni članovi ove službe. Prije nešto više od godinu dana se pridružila Volfu i od tada je za nju svaki dan novi izazov.

- Fenomenalno iskustvo stekla sam u Rudu tokom akcije spasavanja na rijeci u kojoj sam morala da tražim osobu, a pri tom je potraga trajala nekoliko dana i bilo je zahtjevno - priča Ćorovićeva.

Spasilačka služba Volf osnovana je prije petnaestak godina, a u ovu priču krenulo se sa četiri člana. Danas ih je blizu 80. Imalu su više od 350 intervencija, ne samo u Srpskoj već i u regionu.

- Svaki član Službe ima više od jedne specijalnosti, tako da smo do sada imali ogroman broj spasilačkih akcija. Ne prestavljaju nam problem ni rijeke ni nepristupačni planinski predjeli. Mi smo jednostavno 365 dana u pripravnosti 24 sata dnevno - navodi Nenad Ikonić, rukovodilac Volfa.

Volf nagrade nisu zaobišle. Ikonić je nosilac ordena viteza međunarodnog reda, dok su priznanja stizala iz Portugala, Grčke i Italije, gdje su jedini učestvovali na međunarodnim vježbama. Ova služba je dio Republičke uprave civilne zaštite Vlade Republike Srpske.