latinica  ћирилица
09/01/2020 |  09:10 ⇒ 09:21 | Autor: SRNA

Novosti: Albanci padaju na kotu iz 2012. godine

Beograd bi u kratkom roku mogao da ostvari sljedeći cilj i broj zemalja koje priznaju samoproglašeno Kosova svede na manje od 90, s obzirom na to da pet država koje Priština drži na spisku svojih saveznika nemaju "zakucane pozicije", pišu Večernje novosti.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Ukoliko bi se to desilo, navodi list, to bi značilo da je lobistički potencijal Prištine iscrpljen i da bi se našla na nivou iz 2012, odnosno da osam godina tapka u mjestu.

Od 193 članice UN trenutno 95 država ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 93 priznaje, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za Večernje novosti da su u nedefinisanom statusu Egipat, Peru, Oman, Dominikanska Republika i Gvineja Bisao.

Dačić navodi da je Kairo "na papiru" priznao Prištinu, ali nikada ne glasa za nju u međunarodnim organizacijama.

Napominje da je Peru navodno priznao kosovsku nezavisnost, ali da nije uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom i ne glasa za njih.

- Šef diplomatije Omana rekao mi je da oni nisu priznali samoproglašeno Kosovo, dok Priština tvrdi da jesu. Predstavnici Omana različito glasaju o Kosovu od skupa do skupa - kaže Dačić.

On navodi da je Dominikanska Republika priznala samoproglašeno Kosovo, ali da je glasala protiv Prištine u Istanbulu i da kaže da će poštovati svako rješenje koje bude postignuto u dijalogu Beograda i Prištine.

Peta zemlja je Gvineja Bisao, koja je 2017. godine povukla priznanje, ali je njihov predsjednik poništio tu odluku.

Budući da su tamo završeni predsjednički izbori, Dačić očekuje da novi šef države neće praviti probleme i da će Gvineja "preći u onaj broj sigurnih zemalja koje ne priznaju /samoproglašeno/ Kosovo".

Dačić ističe da ni u Generalnoj skupštini UN Priština u ovom trenutku nema većinu.

Novosti navode da su, osim Gvineje Bisao, koja je povukla priznanje samoproglašenog Kosova, ali ta odluka čeka definitivu potvrdu, priznanje Prištine suspendovali Nauru, Palau, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Surinam, Solomonska Ostrva, Madagaskar, Lesoto, Grenada, Burundi, Papua Nova Gvineja, Komori, Liberija, Togo, Centralnoafrička Republika i Gana.