latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:13 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Atlantik: Iranci bi rat proširili na cijeli Bliski istok

Rat SAD i Iraka mogao bi se pretvoriti u rat na cijelom Bliskom istoku i proširiti na druge dijelove svijeta - SAD bi nastojale da se ograniče na udare iz vazduha, ali Iranci bi ga prenijeli na cijeli region, procjenjuje časopis Atlantik.

Kolumnista Dejvid Frum procjenjuje da SAD u ovom ratu ne bi imale saveznike, jer američka javnost više ne želi nove ratne pohode nakon Iraka, a mnoge saveznice iz NATO ne žele da učestvuju u tome.

Administracija Donalda Trampa vjerovatno blefira u svojim prijetnjama Iranu, ali rat riječima i sporadičnim vazdušnim, raketnim ili gerilskim napadima može prerasti u pravi rat, navodi se u tekstu.

Iran nije ni približno vojno slaba ni međunarodno izolovana država kao što je bio Irak, a teško je predvidjeti i na koji način bi reagovala Rusija.

Uprkos embargu, Iran ima najveći i najraznovrsniji raketni arsenal na Bliskom istoku, sa hiljadama balističkih i krstarećih projektila kratkog, srednjeg i dugog dometa. Oni najdalekosežniji mogu pogoditi Izrael, pa čak i jugoistočnu Evropu.

Iran bi nastojao da rat učini asimetričnim i proširio ga na cijelu regiju.

Zalivske monarhije, pogotovo one manje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, takođe se boje razornih raketnih napada iz Irana. Iranski napad dronovima i projektilima na saudijska naftna postrojenja prošlog septembra preko noći je prepolovio naftni kapacitet te zemlje.

Iran ima pola miliona vojnika, 350.000 rezervista i stotine hiljada savezničkih boraca u regiji.

Američki napad bio bi prvenstveno u vidu vazdušnih i raketnih udara. Kopnena invazija ne dolazi u obzir.

Očite mete bile bi strukture za komandovanje i kontrolu Korpusa Iranske revolucionarne garde, protivvazdušna odbrana, kao i strateški komunikacioni centri i skladišta oružja.

Mogli bi biti gađani i elementi ponovo odmrznutog iranskog nuklearnog programa, smatra Atlantik.