latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:51 ⇒ 11/01/2020 | 14:02 | Autor: Večernje novosti

Kriminalna grupa u Crnoj Gori u ropstvu držala 93 Tajvanca

Hapšenjem osmorice organizatora kriminalne grupe koja je u Crnoj Gori držala u ropstvu 93 državljana Tajvana, koji su za njihov račun vršili internet prevare, policija je prekinula najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu, navodi Uprava policije.
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije) -
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije)

Službenici Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali su juče međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme, saopštila je policija.

U ovoj akciji izvršeni su pretresi na tri lokacije. U tim objektima zatečena su 93 osobe sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih osoba, a koje su raspolagale velikim sumama novac.

Policija je izuzela više elektronskih uređaja radi vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela, te uhapsila osam osoba zbog sumnje da su počinile krivična djela trgovina ljudima i stvaranje kriminalne organizacije. Identifikovano je  12 žrtava ovog krivičnog djela, a u obradi je 85 osoba.

Tokom istrage, policija Crne Gore je sarađivala sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih djela, navodi Uprava policije.

Radi sprečavanja otvaranja sličnih centara i predupređenjem izvršenja ovih krivičnih djela s akcentom na borbu protiv trgovine ljudima, policija najavljuje još obimniju saradnju sa Europolom.