latinica  ћирилица
09/01/2020 |  16:40 ⇒ 16:42 | Autor: SRNA

Nema formalnih inicijativa Beograda i Banjaluke za komisiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nema formalnih inicijativa Beograda i Banjaluke o formiranju komisije koja bi iznijela svoje viđenje o događajima u ratu u BiH, a nakon što je sa dokumenata u Velikoj Britaniji skinuta oznaka povjerljivosti.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Dačić je naveo da je tema u britanskim dokumentima, koja se odnosi na događaje u Srebrenici, veoma važna jer se do sada koristila kao floskula kako bi se pokazala jedna strana priče, odnosno strana koja je optuživala samo srpski narod.

- Zato svaki novi podatak koji ima drugačiju konotaciju od nečega što je možda već ušlo u standarde treba pažljivo proučiti i prema tome preduzimati određene političke akcije - rekao je Dačić u Beogradu, nakon sastanka sa palestinskim šefom diplomatije Rijadom el Malikijem.

On je dodao da to nije jedina tema na koju treba obratiti pažnju i dodao da postoji još dosta tema o kojima će se saznavati istina čitajući podatke iz arhiva, prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je rekao da su veoma važni i izvještaji o tome šta se desilo na Markalama /u Sarajevu/, zatim šta se desilo na početku i pred hrvatsku akciju "Oluja"...

- Takođe, važno je da se vide i dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju, a u vezi sa događajima koji su prethodili bombardovanju. Ne znam koliko će sve to biti dostupno - naveo je Dačić.

On je kao primjer naveo da Francuska još nije dala Srbiji sve podatke iz arhiva u vezi s atentatom na kralja Aleksandra Karađorđevića.