latinica  ћирилица
09/01/2020 |  16:40 ⇒ 16:44 | Autor: RTS

Amfilohije: Kukala nam majka ako se na ovom zakonu gradi budućnost Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da je tragično to što se dešava u Crnoj Gori, jer je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je sada donesen, postojao za vrijeme "prokletog Cara Dukljanina", prenosi crnogorski portal Vijesti.
Mitropolit Amfilohije (Foto: vijesti.me/Boris Pejović) -
Mitropolit Amfilohije (Foto: vijesti.me/Boris Pejović)

- To treba da znaju svi u Crnoj Gori. On je bio donio zakon i oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Sada imamo povratak prokletom zakonodavstvu cara Dukljanina. Da li se na tome gradi budućnost Crne Gore? Kukala nam majka - poručio je mitropolit, koji je jutros služio liturgiju u paštrovskom manastiru Duljevo iznad Svetog Stefana.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da sva zaveštanja onih koji su sebe ugradili u svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji ih oskrnave.

- Sva ta zavještanja ostavljaju prokletstvo na one koji ih otuđe. Pitam - kojoj državi, kojoj vlasti, kojoj sili zemaljskoj sveta Moračka i druge svete larve Svetog Vasilija, Petra Cetinjskog... jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone, da se bore protiv onoga što je vječno. Oni se kunu u vječnu Crnu Goru, a lišavaju je svega što je vječno. To je bezumlje, bespamet - poručio je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, zadužbine će ostati svetinje, "bez obzira na toliko okupatora koji su ovdje prošli".

- Niko od njih nije donio tako bezumni zakon što su ovi donijeli, ni turski, ni mletački ni austrougatski okupator - rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, "donesen je bezakoni zakon u Crnoj Gori kojim se otimaju hramovi Božji".

- Ko su ti koji donose takve zakone? Oni su zatrovani bolešću, najopakijom bolešću koja je vladala ovim prostorima, to je brozomora. Ona truje ljudske duše, ubija Boga u ljudima, ideologija bogoubilačka i bratoubilačka. Sve što je gradila od Drugog svjetskog rata, ostale su samo ruševine. Na tim i takvim ruševinama novi bogomorci i nove bratoubice nastavljaju da grade na ničemu. Sve su rasprodali, još su im samo ostali hramovi, da rasprodaju, da potroše... kao što su sva preduzeća prodali i ostavili toliki narod bez hljeba - rekao je Amfilohije.