latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:37 | Autor: SRNA

Svjedok prije 19 godina tražio da se ispita ubistvo vojnika

Svjedok Bakir Alispahić ispričao je danas u Sudu BiH, na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP tzv. RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, da je 2000. godine tražio od Tužilaštva Kantona Sarajevo da se ispita ubistvo u Velikom parku, kako bi skinuo ljagu sa sebe.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

On je rekao da je 1992. godine bio načelnik Centra službi bezbjednosti, te da su ga zbog toga pojedini funkcioneri javno prozivali da preuzme odgovornost za ubistvo vojnika.

- Јa sam se u decembru 2000. godine obratio Tužilaštvu Kantona Sarajevo da se rasvijetle svi zločini koji su se desili, a posebno sam naglasio Veliki park, jer su neki funkcioneri mene javno prozivali odgovornim za taj zločin - pojasnio je Alispahić.

On je ispričao da su članovi udruženja "Veterani specijalne jedinice Bosna" 1998. godine svim medijima uputili saopštenje u kojem ga javno prozivaju, te da je među potpisnicima saopštenja i Dragan Vikić.

- Tada sam kantonalnom tužiocu priložio dokaze koje sam imao i isječke iz novina, ali do danas niko nije rasvijetlio taj slučaj - rekao je Alispahić, i naveo, da je za ubistvo vojnika u aprilu 1992. godine saznao nakon mjesec dana od Malika Krivića.

- Malik mi je u razgovoru rekao da su na Dobrinji zarobljeni vojnici, da su ih doveli u policijsku stanicu i da je Vikić rekao da ih vode dalje, jer ako ih je vojska zaorbila neka ih vojska i vodi - rekao je Alispahić.

Svjedok je danas pojasnio da su tada sve policijske jedinice bile obavezne dostavljati dnevne izvještaje CSB, ali da izvještaj o dovođenju vojnika ЈNA u prostorije Јedinice za specijalne namjene nije dobio.

Odbrana prvooptuženog tražila je odobrenje od suda da u svojstvu svjedoka ispita Nedžada Herendu, za kojeg su mnogi svjedoci u ovom predmetu tvrdili da je ubio vojnike ЈNA.

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park", za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području Dobrinje.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. januar.