latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:44 ⇒ 10/01/2020 | 09:09 | Autor: RTRS

Najviša priznanja Aleksandru Vulinu i Narodnom pozorištu Srpske (FOTO)

Predsjednica Željka Cvijanović dodijelila je odlikovanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima.

Za zasluge u međunarodnoj saradnji, učvršćenju mira i doprinos razvoju sveukupnih odnosa između Srpske i Srbije, predsjednica je ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina odlikovala Ordenom zastave Srpske, sa zlatnim vijencem.

Ovo odlikovanje dobilo je i Narodno pozorište Srpske.

Željka Cvijanović (Foto: Sputnik / Dejan Simić)

Za promociju Srpske i njenih vrijednosti odlikovan je Pavle Lazarević, student prestižnog Masačusets tehnološkog instituta. Uvjeren je da su uspješni mladi ljudi - budućnost Republike Srpske.

- Kao student jednog od najprestižnijh univerziteta u svijetu trudim se da izgradim prijateljstvo sa svima njima i da ih upoznam sa našom istorijom, tradicijom, kao i da srpski narod predstavim onakvim kakav jeste, a ne kao što su nas predstavljali mediji 90-ih godina prošlog vijeka - rekao je Lazarević.

Za doprinos razvoju kulturno-umjetničkog života, rezultate i dostignuća u afirmaciji Srpske, odlikovano je Narodno pozorište Republike Srpske.

Za direktora ove ustanove to je dodatna odgovornost da nacionalni teatar postiže još bolje rezultate.

- 9. januar za nas je događaj i istorijska činjenica koju poštujemo i kojoj ćemo svakako sa velikim zadovoljstvom da se vraćamo i da cijenimo ovaj orden - naveo je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin odlikovan je Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

Cvijanović-Vulin (Foto: RTRS)

Ovaj orden, kaže, nije dodijeljen samo njemu, već i Srbiji. Srpska je, ističe Vulin, nastala potrebom srpskog naroda da se sačuva od genocida, koji je prijetio da se ponovi.

- Јer svi Srbi znaju da tamo gdje nemaju svog sudiju i policajca, gdje nemaju svog predsjednika i učitelja, za njih nema pravde, sigurnosti i znanja. Zato je današnji praznik, ne samo praznik Srpske, već svih Srba gdje god da se nalaze - naveo je Vulin.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović zahvalila je svima koji su svojim radom i zalaganjem, dali nemjerljiv doprinos u jačanju Republike.

- Ono što danas imamo mnogo je bolje u odnosu na ono što smo imali u vremenu iza nas, ali sam sigurna da ovo što danas imamo nije ni blizu dobro onome što ćemo imati u budućnosti - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Republike Srpske - dodjela odlikovanja (Foto: RTRS)

Odlikovanja su dodijeljena i drugim institucijama, odranizacijama i udruženjima.

Odlikovanja (Foto: RTRS)

Ordenom krsta milosrđa za požrtvovanje i hrabrost u njezi ranjenika tokom proteklog rata i dugogodišnji rad, odlikovani su načelnik Zavoda za kliničku radiologiju UKC-a Srpske Saša Vujnović i ljekar dobrovoljac u proteklom ratu, Mihail Mikov Nikolov iz Bugarske.