latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:50 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Srbi iz Sarajeva s posebnim osjećanjima obilježavaju Dan Republike

Istorijska odluka o proglašenju Republike Srpske objedinila je sve Srbe. To je bila snažna poruka da ne mogu i nikada neće biti narod drugog reda u BiH- rekao je Momir Tošić, poslanik iz Prvog saziva Skupštine srpskog naroda BiH, direktni svjedok dramatičnih dešavanja na prelazu s '91. na '92. godinu. Dan Republike, nizom svečanosti, obilježen je na području sarajevsko-romanijske regije.

Srbi iz Sarajeva s posebnim osjećanjima obilježavaju Dan Republike, jer su ključne odluke za nastanak Srpske donesene u Sarajevu. Srećni su što, s potomcima, u slobodi slave praznik, što žrtva koju su podnijeli nije uzaludna.

- Djeca moraju da znaju ko smo, odakle smo, zašto slavimo Republike Srpsku i sve njene žrtve - rekla je Dušanka Vujadin, supruga poginulog komandanta Kasindolskog bataljona VRS.

Vatromet povodom Dana Republike u Istočnoj Ilidži, u čast 4.000 srpskih kćeri i sinova iz nekada Srpskog Sarajeva, koji položiše život na oltar Otadžbine.

Slobodan Maunaga, predsjednik BO „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže poručio je svim građanima Srpske da smo zajedno, da ne damo Srpsku, da nema podjela, da se odazivamo na ovakve skupove i da ne zaboravimo najbolje među nama.

Istorijska odluka o nastanku Republike srpskog naroda BiH donesena je na današnji dan, prije 28 godina u svečanom salonu sarajevskog hotela "Holidej in". Danas, u njemu nema nikakvog traga, ničega što bi podsjećalo da je ovdje praktično rođena Republika Srpska, a teško je to i očekivati kada u Federaciji Srpsku negiraju, osporavaju, zovu najpogrdnijim imenima, Eres, manji bh. entitet...

Poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda BiH Momir Tošić sjeća se da su jedinstvo i sloga bili vodilja tadašnjim srpskim prvacima, kroz nemirna vremena s početka '90-tih prošlog vijeka.

- Imali smo viziju da ćemo s tom odlukom da objedinom srpski narod i da ćemo poslati poruku da srpski narod u BiH ne može biti narod drugog reda - kaže Tošić.

Odluka o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, bila je iznuđen odgovor Srba na namjere muslimana i Hrvata da izdvoje BiH iz Јugoslavije, preglasavajući srpske poslanike. Tošić ističe da su pokušavali da ukažu da preglasavanje srpskog naroda u BiH ne može da iznjedri ništa dobro. On je uvjeren da su 9. januara postavljeni čvrsti temelji Republike Srpske. Preživjela je, kaže, iskušenja Dejtonskog sporazuma i kasnijih intervencija međunarodnih zvaničnika.

Zarad Republike Srpske i međunarodne garancije da će opstati, sarajevski Srbi napustili su istorijske i, u ratu, odbranjene teritorije.

- Danas kada se vratimo unazad i pogledamo, mislim da nije bio uzaladun trud i da svim junacima i borcima koji su dali živote za Srpsku treba odati počast, uvijek i na sve vijekove - dodaje Tošić.

Republika Srpska nastala je u miru, odbranjena u ratu, ovjerena kao međunarodni subjekt u Dejtonskom sporazumu. Dvadeset osam godina postojanja budi ponos, ali i obavezuje da je jačamo zbog naših pokolenja.