latinica  ћирилица
09/01/2020 |  21:26 ⇒ 10/01/2020 | 09:12 | Autor: Agencije

Odbrana Pravoslavlja u Crnoj Gori: Uvijek su pobjeđivali oni koji su sa Hristom (FOTO/VIDEO)

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori molitvenim šetnjama i večeras su protestovali protiv kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovesti.
Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori (foto:Sputnik / Nebojša Popović) -
Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori (foto:Sputnik / Nebojša Popović)

Više hiljada građana učestvovalo je u molitvenoj šetnji sa ikonama i crkvenim barjacima od Sabornog Hrama do manastira Svetog Simeona Mirotočivog.

Na Nemanjinom gradu sveštenici Mitropolije održali su molitvu, nakon čega se vjernom narodu obratio otac Predrag Šćepanović.

- Evo nas na Nemanjinom gradu, gdje je rođen rodonačelnik svetorodne loze Nemanjića - kazao je otac Šćepanović, i dodao da našu državu nisu pravili ni pirati ni osvajači, već svetitelji.

- Kao mlad sveštenik mnogo sam puta donosio vinovu lozu svetog Simeona i ona je mnogim parovima koji nisu imali djecu donosila svoja čeda - kazao je on.

Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori (Foto:Sputnik / Nebojša Popović)

Poručio je ispred Mitropolije da je jako ponosan na sve koji tiho krotko i gandijevski pokazuju ljubav prema Bogu.

- Uvijek su pobjeđivali oni koji su sa Hristom. Večeras svijetle vaša svijetla lica. Neka je blagosloven ovaj grad Podgorica, koji je mnogo puta stradao u istoriji, a koji se uvijek kao feniks dizao iz pepela - naveo je Šćepanović.

 

Otac Šćepanović je takođe obavijestio prisutne da je Episkopski savjet dao blagoslov da se okupljanja održavaju četvrtkom i nedeljom, kao i da će na Bogojavljenje mladići i djevojke plivati za Časni krst.

- Bože i sveti Simeone Mirotočivi, na čijem se mjestu rođenja sada nalazimo, spasi i pomiluj sve nas - zablagodario je na kraju otac Šćepanović.

Otac Šćepanović je najavio da će u nedjelju u 18 časova biti služen moleban, nakon čega će litija krenuti ka crkvi Svetog Đorđa pod Goricom.

Litije su održane i u Plužinama, Herceg Novom i Baru.