latinica  ћирилица
11/01/2020 |  19:21 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Podrška srpskom narodu u Crnoj Gori

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije večeras je u Mrkonjić Gradu predvodio litiju podrške bratskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori.

U litiji, u kojoj je bilo nekoliko hiljada vjernika, nošene su mošti Svetih prepodnih mučenika medljanskih Serafima, Avakuma i Mardarija koje su sinoć donesene u Crkvu Rođenja presvete Bogorodice.

Litija je formirana ispred hrama Rođenja Presvete Bogorodice i kretala se do Hrama Svetog Save, gdje je služen moleban za prestanak stradanja i patnje SPC i vjernog naroda u Crnoj Gori.

Vladika Sergije u izjavi novinarima je naglasio da na ovaj način daju podršku svim pravoslavnim Srbima u Crnoj Gori i Crkvi koja je tamo trenutno na raspeću.

- Pratimo šta se dešava u Crnoj Gori sa žaljenjem, ali i sa radošću, zato što vidimo kako se probudio srpski narod i tamo i u drugim krajevima - rekao je vladika Sergije.

On je izrazio nadu da će Bog uslišiti molitve onih koji se mole iskreno, kao i svih svetih.

- Molimo se da Gospod umiri strasti ovdašnjih vlasti tamo i da se, ako Bog da, taj zakon povuče. Neka večeras bude blagosloveno sabranje i želim svima da čestitam praznik Rođenja Hristovog - istakao je vladika Sergije.

Učesnik litije Kosta Bijelić, koji je naglasio da je porijeklom iz Crne Gore, rekao je da je došao da od srca podrži narod i srpsku Crkvu, jer je to dužnost i obaveza naroda.