latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:39 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Prvi korak ka kompletiranju parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OBA

Dom naroda BiH, na hitnoj sjednici, izabrao je članove šest zajedničkih komisija oba doma, što bi sutra trebalo da uradi i Predstavnički dom.

Izbor članova za Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno- bezbjednosne agencije posebno je značajan, jer komisija više od dvije godine ne funkcioniše, a u tom periodu OBA je bila u centru više skandala i afera.

Sjednicu je obilježila i izjava delegata Zlatka Miletića da je, kao policajac, kriminalistički obrađivao trećinu delegata u Domu naroda.

Više od dvije godine OBA BiH je bez parlamentarnog nadzora. Optuživana je za nezakonito snimanje, praćenje pojedinih medija, a njen direktor za lažnu diplomu.

Dušanka Majkić, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH, smatra da je učinjen prvi, ali značajan korak ka sređivanju stanja u bezbjednosnom i odbrambenom sektoru BiH.

- To je tragično. Parlament neokliko godina nema informaciju od Ministarstva bezbjednosti, kada je u pitanju bezbjednosni sektor. Što se tiče odbrambenog sektora, to je takođe posebna priča - kaže Majkićeva.

Posebna priča je i istup delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH, Zlatka Miletića.

Dojučerašnji visokopozicionirani policajac u Federaciji šokirao je izjavom da je kriminalistički obrađivao trećinu delegata, s kojima sjedi u Domu.

Smatra da je to razlog što nije izabran u njemu bliske komisije za nadzor nad radom OBA, i odbranu i bezbjednost.

- Imajući u vidu činjenicu da je pet od 15 delegata bilo kriminalistički obrađivano, možda im to smeta. Ali ne mogu da kažem ko su ti delegati. Ne bi bilo lijepo - ističe Miletić.

Dom naroda, konstituisan u martu prošle godine, tek sada imenuje članove za zajedničke komisije, i parlamentarne organizacije u svijetu.

Predstavnički dom formiran je još u decembrbu 2018, a tek bi sutra trebalo da izabere članove svojih komisija.

- Zbog toga sam bio i jedini protiv, ali i same strukture članova Komisija - navodi Denis Bećirević, delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PS BiH. 

Dom naroda je odbio Bećirevićev prijedlog da se raspravlja i osudi Strategija odbrane Srbije.

Njegov prijedlog podržali su bošnjački, a protiv su bili srski i hrvatski delagati.