latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:57 | Autor: SRNA

Zelenski: Pozitivni rezultati dijaloga sa Putinom

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da dijalog sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom već donosi pozitivne rezultate.
Vladimir Zelenski - Foto: AP
Vladimir ZelenskiFoto: AP

Zelenski je za list "Tajms of Izrael" rekao da je dijalog sa Putinom počeo i da su njih dvojica više puta razgovarali telefonom.

- Napravili smo format za naš dijalog čiji su ishod neke osjetljive odluke. Vratili smo naše zatvorenike, naše brodove. Uspjeli smo da se usaglasimo u vezi sa formatom Normandijske četvorke, nakon tri godine bez sastanaka. Nakon toga smo izvršili najveću razmjenu zatvorenika - naglasio je Zelenski.

Zelenski je dodao da misli da Putin razumije njegov stav da je Ukrajina nezavisna i najveća zemlja u Evropi, prenio je TASS.

Govoreći o postizanju mira u Ukrajini, predsjednik te zemlje rekao je da nikada ne bi vršio funkciju predsjednika bez tog cilja, uz napomenu da bi volio da se mirovni proces u Donbasu mnogo brže odvija.

- Postoje veoma komplikovana pitanja. Vidim napredak jer je broj slučajeva razmjene vatre znatno smanjen, ali je to i dalje prisutno - dodao je Zelenski.

Putin i Zelenski prvi put su telefonom razgovarali 11. jula 2019. godine, mjesec i po nakon što je ukrajinski predsjednik preuzeo dužnost. Oni su nakon toga nekoliko puta razgovarali telefonom.

Prvi sastanak dvojice lidera održan je 9. decembra u Parizu tokom samita Normandijske četvorke.