latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:35 ⇒ 21/01/2020 | 11:39 | Autor: RTRS

Objelodanjeni dokumenti - Ešdaun nazivao BiH "muslimanskom domovinom" (FOTO)

Novi dokumenti iz Nacionalnog britanskog arhiva dospjeli su u javnost. Iz prepiski nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, vidi se da se jednostrano bavio ratom u BiH, koju je nazivao "muslimanskom domovinom".

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik ovo je još jedan dokaz nečasnih radnji visokih predstavnika. BiH, kategoričan je, može živjeti samo ako se vrati izvornom Dejtonu i Ustavu. U suprotnom, kaže, biće zemlja po volji međunarodnih kriminalaca, kakav je bio Ešdaun.

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

Fokus Ešdaunovih izvještaja isključivo su bili položaji i akcije Vojske Republike Srpske. Bavio se zatvorima i izbjegličkim kampovima na teritoriji Srpske, ali ne i logorima u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima.

Pismo Karadžiću (Foto: The National Archives)

Izvještavajući o Srebrenici, tvrdio je da će Srbi "pregaziti" ovu opštinu i njenih 60.000 stanovnika. Samo desetak dana kasnije broj Srebreničana umanjio je za 20.000. Kako je Ešdaun dolazio do ovakvih podataka nije jasno. Prema popisu iz 1991. godine u ovoj opštine živjelo je 36.666 stanovnika, od kojih 27.572 muslimana.

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

Kakve je namjere imao jasno pokazuje i to što je Ešdaun BiH vidio kao muslimansku domovinu. Za srpskog člana Predsjedništva BiH, Ešdaunove namjere nisu iznenađenje. Dodik kaže da je Ešdaun došao u Bih s namjerom da lobira za muslimansku stranu.

Pismo (foto: The National Archives)

- To je očit dokaz da je on bio zlotvor koji je zloupotrijebio međunarodno pravo. Da je bilo pravde i prava na svijetu odgovarao bi za kršenje međunarodnog prava, zločin nad identitetom i pravom jednog naroda. Ovo samo potvrđuje da smo bili u pravu kada smo mu se suprotstavili i što tražimo da njegove odluke moraju biti poništene. Ovaj proces ne smije prestati i moramo se okupiti oko ovoga - naglašava Dodik.

Pismo (foto: The National Archives)

Sve što su uradili visoki predstavnici u BiH mora da bude vraćeno u okvir Ustava, kaže Dodik. U suprotnom, dodaje, o sudbini BiH treba da brinu oni koji je žele ovakvu kakva jeste - po volji međunarodnih kriminalaca.

 Pismo (foto: The National Archives)

- Sve ono što su radili visoki predstavnici u pogledu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma neće biti održivo što mora da zna i međunarodna zajednica. Neka preduzimaju šta hoće, a mi ćemo preduzimati ono što mislimo da treba - dodao je Dodik.

Pismo (foto: The National Archives)

Podsjetio je da je Ešdaun, dok je boravio u BiH, kupio kuću od muslimanskog generala za 100.000 KM, a kada je odlazio prodao je za dva miliona. To je dokaz klasične korupcije i plaćanja za usluge koje je Ešdaun činio u BiH, ocijenio je Dodik.

Pismo (foto: The National Archives)