latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:34 ⇒ 22:55 | Autor: RTRS

Socijalisti održali skup; Đokić: Potez ishitren

Nakon što je iz Socijalističke partije predsjednik Petar Đokić isključio predsjednika Gradskog odbora u Banjaluci Gorana Selaka, šefa Kluba poslanika u Narodnoj skupštini Maksima Skoku i bivšeg ministra Milenka Savanovića, članovi partije koji se protive ovoj odluci okupili su se danas ispred stranačkih prostorija u Banjaluci. Đokić navodi da skup nije organizovala stranka, i da su, prilikom sazivanja skupa, zloupotrijebljeni lični podaci članova.

Da Đokić treba da ode sa čela partije, ponovili su na skupu u Banjaluci Goran Selak, Andrea Dorić i Milenko Savanović, poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini.

- Pozivali smo ga da se povuče sa čela partije, iz ministarstva kojim upravlja, Vlade Republike Srpske. On je odmah posegnuo za najoštrijim odlukama, kršeći na najgrublji način Statut partije. To nismo mogli da dozvolimo već smo pozvali partiju na jedinstvo, a on je sazvao pres konferenciju i rekao da nas isključuje - rekao je Selak.

A na to, navodi Selak, pravo ima samo Kongres stranke. Đokić, međutim, kaže da je riječ o ishitrenoj odluci grupe poslanika, koji su mandate dobili u ime Socijalističke partije.

- Јa sam danas dobio dodatne vidove podrške i sada mogu reći da imam apsolutnu podršku partije, iz svih opštinskih i gradskih odbora koji su do ovog časa zasjedali i razgovarali o situaciji i tako omogućili da Glavni odbog sutra može normalno da radi i donosi odluke koje će ići u pravcu dalje stabilizacije - rekao je Đokić.

Sve ovo, kaže potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, unutrašnje su stvari Socijalističke partije, koje ne utiču na koaliciju.

- Ono što je koaliciji važno je da imamo jasno izraženu podršku u okviru parlamenta i parlamentarne većine. To je neophodno za funkcionisanje Vlade. Većina neće biti ugrožena, kako god da se razriješe pitanja unutar pojedinih političkih partija - rekla je Cvijanovićeva.

Pet poslanika zatražilo je smjenu Đokića jer je, tvrde, suprotno volji stranke potpisao ugovor o izgradnji vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja. Đokić je naveo da koncesije ne dodjeljuje on lično, već postoji zakonska procedura, koja je u ovom slučaju ispoštovana.

Đokić je isključio iz partije Maksima Skoku, Gorana Selaka i Milenka Savanovića, te dodao kako očekuje da mandati u Narodnoj skupštini budu vraćeni Socijalističkoj partiji. O svemu bi sutra trebalo da se izjasni Glavni odbor stranke, u Doboju.