latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:07 | Autor: SRNA

Rajčević: Razviti industrijski sektor u oblasti sajber bezbjednosti

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je Srni da Srpska ozbiljno shvata pitanje sajber bezbjednosti, te da je cilj da se razvije industrijski sektor povezan sa ovom oblašću informacione bezbjednosti.
Srđan Rajčević - Foto: SRNA
Srđan RajčevićFoto: SRNA

- Јedini smo nivo vlasti u BiH koji ima na snazi Zakon o informacionoj bezbjednosti, kao i operativno tijelo koje se time bavi - istakao je Rajčević, koji će u Izraelu učestvovati na konferenciji posvećenoj sajber bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, cilj je da Republika Srpska razvije industrijski sektor koji je vezan za oblast informacione bezbjednosti, a Izrael je savršen primjer kao država koja ima najveći broj startap i etabliranih kompanija na globalnom tržištu u oblasti sajber bezbjednosti.

Rajčević je naglasio da je na tom planu izraelski model dobar za Srpsku.

- Za našu konkurentnost bitno je da budemo prepoznati po jednom dijelu tog tehnološkog sektora i upravo je sajber bezbjednost jedna od grana kojoj bismo trebali da se posvetimo - rekao je Rajčević, navodeći da je konferencija u Tel Avivu jedna od najvećih i najposjećenih međunarodnih konferencija o sajber bezbjednosti.

Konferencija "Sajber tehnologija 2020" od 28. do 30. januara u Tel Avivu će okupiti eminentne stručnjake u oblasti informacione bezbjednosti, vlasnike i direktore najvećih svjetskih kompanija u ovoj oblasti, te predstavnike država i institucija, a jedan od govornika biće izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Rajčević će govoriti na jednom od centralnih panela konferencije, posvećenom bezbjednosti kritičnih državnih infrastruktura i kako se one štite u oblasti sajber bezbjednosti.

- Iskoristiću posjetu i za bilateralne susrete sa ministrom za nauku i tehnologiju Izraela Ofirom Akunisom, kao i sa ministrom prosvjete Izraela. Obići ću neke startap kompanije u njihovim naučnotehnološkim parkovima da steknem bolji uvid u ono što Izrael radi na tom planu - naveo je Rajčević.

On je naglasio da je Izrael u oblasti sajber odbrane možda i najpozicioniraniji globalno, te da ima dagocjene resurse koji se mogu iskoristiti i to u smislu transfera tehnologija i svega vezanog za razvoj tog sektora.

- Nastojaću da uspostavim što tješnju saradnju sa izraelskim kompanijama i Vladom da dođemo do tih resursa - najavio je Rajčević.

U okviru višednevne posjete Izraelu, Rajčević će se sastati i sa direktorom za regiju balkanskih zemalja u sklopu Ministarstva spoljnih poslova Izraela i ambasadorom Makedonije Danom Orjanom, a predviđene su i posjete univerzitetima u Tel Avivu i Јerusalimu.

Rajčević će prisustvovati i svečanom otvaranju Nedjelje svemira u Izraelu i 15. godišnje konferencije o svemiru "Ilan Ramon".

"Sajber teh" konferencija jedno je od ključnih mjesta dijaloga o najnovijim sajber prijetnjama u svijetu i rješenjima koja utiču na svjetsku zajednicu, a ove godine govoriće se o stvaranju sigurnog sajber prostora za sve, 5G tehnologiji i komunikacijama, sajber bezbjednosti na velikim događajima, sajber odbrani, vještačkoj inteligenciji i drugim temama.

Očekuje se da će konferencija u Tel Avivu okupiti oko 18.000 učesnika iz cijelog svijeta.